De rijke smaak van het gerstenat combineert perfect met de romige, vetrijke kaas. Deze vorm van foodpairing vindt ook in de moderne keuken alsmaar meer zijn weg.

Kazen zijn niet meer weg te denken uit ons culinair erfgoed. In ons land zijn er meer dan 300 ‘Kazen van bij Ons’, vaak gemaakt op artisanale wijze. Sommige soorten worden al eeuwen binnen de muren van een abdij geproduceerd, andere op de boerderij of in de kaaswinkel. Ook bieren horen thuis in dat vakje. Er zijn in België meer dan 1.600 soorten. Zeker de 24 abdij- en 6 trappistenbieren behoren tot de wereldtop.

 

Verfrissing voor smaakpapillen
 

In restaurants en bij etentjes thuis wordt kaas vaak op de klassieke manier geserveerd met een wijntje. Toch zijn er heel wat kazen die zich aan tafel net zo goed voelen naast een biertje. En dat heeft te maken met de textuur en smaak van kaas en bier. De romige, vette kaas bedekt de smaakpapillen met een soort film. Om de papillen weer vrij te maken, heb je een bittere of zurige drank nodig. En daarvoor is bier perfect: die brengt weer frisheid in de mond.

Bovendien bevatten de meeste bieren koolzuurgas. Dat zorgt voor verfrissing en een betere vertering van de kaas. Net als kazen worden bieren op een natuurlijke manier gemaakt. Kaas is een landbouwproduct gemaakt op basis van graan en ook bier wordt gemaakt van graan. De meeste kazen zijn ook zout, bier niet. Wanneer je ze samenvoegt, vullen ze elkaar perfect aan.

 

Romig versus zuur
 

De romige, vette kaas bedekt de smaakpapillen met een soort film. Om de papillen weer vrij te maken, heb je een bittere of zurige drank nodig. En daarvoor is bier perfect.
 

Het rijke pallet van Belgische bieren en kazen biedt heel wat mogelijkheden om te combineren. Elke kaas en elk bier is anders en zorgt voor nieuwe smaakcombinaties. Om te weten wat er goed smaakt, ga je best zelf op ontdekking. Bij de selectie van de bieren en kazen kunnen wel bepaalde vuistregels helpen. Combineer bieren en kazen die even sterk smaken, zodat de ene smaak niet overheerst op de andere. Bij een milde kaas hoort een zachter biertje, bij een karaktervolle kaas een sterk bier.

Wanneer je de intensiteit hebt gekozen, kan je combineren. Je kan bij de samenstelling kiezen voor harmonie, waarbij de smaak van het bier en de kaas elkaar versterken. Een zuur biertje met een zuurdere kaas bijvoorbeeld. Of je kan kiezen voor contrast waarbij kaas en bier elkaar aanvullen. Zo zijn lichtzure bieren of lichtzoete bieren goed gezelschap voor blauwkazen die een uitgesproken smaak hebben. Abdijbieren gaan dan weer goed samen met zachte, romige kazen en bieren van hoge gisting vragen om langdurig gerijpte kazen.

 

Op kamertemperatuur
 

Serveer de kazen best op kamertemperatuur. Zet de kaas een uurtje voor het serveren uit de koelkast. Ook het bier moet niet ijskoud staan. Bij het proeven ga je best eerst voor een slokje bier, vervolgens een portie kaas en dan weer een slok bier. Zo kan het bier de smaakpapillen verfrissen tussen de happen door en geniet je het meest van de combinatie.