Het woord ‘aperitief’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘aperire’, wat ‘openen’ betekent. Dat is wat een aperitief immers moet doen: de maag openen en het hongergevoel aanscherpen, zodat je met meer smaak kan gaan tafelen. Alles wat zoet is, doet net het omgekeerde: je hongergevoel valt helemaal weg.

Hip en trendy

Aperitieven draait in de eerste plaats om gezelligheid. Even samen zitten, een drankje drinken en een hapje eten. Tijdens dit moment van de avond wordt het ijs gebroken en neemt de sfeer toe. Maar de moderne aperitief wint elk jaar aan populariteit. Het is niet langer een vast deel van onze eetcultuur, maar vooral hip en trendy. De ideale aangelegenheid om af te spreken met vrienden. Een terrasje in de zon, een apero na het werk,… Er zijn voldoende redenen om tijdens de zomer een aperitief te bestellen.

Bitter is beter

We zien dat de trend van bitter doorzet. Meer en meer begint men de oude bittere Italiaanse en Franse aperitieven te gebruiken in cocktails. Ook de Italiaanse amaro’s staan ze weer op de kaart. De befaamde bitters die druppelsgewijs worden toegevoegd aan vele cocktails kennen een heuse vernieuwing. Het is niet enkel meer Angostura dat de klok staat, maar ook cacao, rabarber, grapefruit, Dandelion, walnoten, selderij,… . Het resultaat is verrassend en verfrissend en daarmee ook toegankelijk voor een jongere generatie.

Good to know

Aperitieven doe je op een gezellige plaats binnen of buiten. Indien je achteraf nog eten serveert, hou er dan rekening mee dat je gasten al niet verzadigd zijn alvorens ze aan tafel gaan. Een gouden regel is de versheid en de kwaliteit van de producten die je in de aperitief verwerkt. Gebruik je de schil van bijvoorbeeld citrusvruchten, kies dan voor onbespoten exemplaren.