Meer uitleg door Theresa Deroose, CFO en medezaakvoerder van Brouwerij Van Steenberge.
 

Gedeelde passie over zes generaties
 

“Brouwerij Van Steenberge werd in 1784 opgericht door Jean Baptiste De Bruin, die getrouwd was met Angelina Petronella Schelfaut. Na hun overlijden nam haar neef Jozef Schelfaut de brouwerij over, gevolgd door diens dochter Margriet. Margriet Schelfaut zorgde er als sterke vrouw voor dat de brouwerij niet zoals veel andere brouwerijen in die tijd opging in een coöperatie”, vertelt Deroose.

“De zoon van Margriet, Jozef Van Steenberge, besliste eind jaren ’70 om zich als een van de eerste brouwers toe te spitsen op speciaalbieren van hoge gisting met nagisting. Vandaag vormen deze onze hoofdactiviteit. Dankzij die visionaire keuze zijn we vandaag nog steeds een bloeiende onafhankelijke brouwerij die met mijn man en mezelf intussen in handen is van de zesde generatie.”

 

Uniek en rebels
 

Deroose: “Het is voor ons erg belangrijk om op ambachtelijke wijze te kunnen blijven werken, ook al investeren we in de meest moderne installaties. Zo ook propageren we onze eigen gistvariëteiten voor hoofd- en nagisting. De gist is bepalend voor de smaak van de bieren. We blijven bovendien investeren en inspelen op trends in de markt. Hierdoor wonnen we met ieder van onze biermerken al tal van prijzen, waaronder zopas nog zes medailles – waarvan drie gouden – op de International Beer Challenge in Londen.”

 

Alle kleuren en alcoholpercentages
 

“Onze nieuwe Baptist bieren, genoemd naar onze stichter, bevatten 5% alcohol en zijn hoge gistingsbieren. Het Augustijn gamma bevat zowel een blond (7°), donker (7,5°) als Grand Cru (9°) bier. Onze Piraat bieren (10,5°) worden vooral geëxporteerd”, aldus Deroose.

“De Gulden Draak bieren (10,5°) vormen ons belangrijkste merk, ook qua export. Intussen vieren we al de 30ste verjaardag van onze originele Gulden Draak in de witte fles. Deze tripel is donker van kleur en complex van smaak. Maar er is ook een Quadruple, een gelimiteerde Brewmaster, en binnenkort zelfs een Imperial Stout versie. Gulden Draak spreekt tot de verbeelding en heeft zelfs een eigen fanclub met leden van over de hele wereld!”

 

Wat maakt Belgische bieren zo speciaal?

Wat maakt onze Belgische bieren zo speciaal en populair? Veel heeft te maken met de variëteit, volgehouden tradities en een streven naar het perfecte evenwicht.

België staat internationaal bekend als hét bierland bij uitstek. In tegenstelling tot andere bierlanden heeft België dan ook een enorm divers en rijk bieraanbod. In totaal gaat het om honderden verschillende bieren, een indrukwekkend cijfer voor een relatief kleine regio.

De variëteit van de Belgische bieren hebben we vooral te danken aan het volhouden van tradities. Terwijl de meeste brouwerijen in andere landen aan het begin van de 19de eeuw overschakelden op pils, bleven onze brouwers voortbouwen op hun eigen unieke recepten.

 

Belgische bieren onderscheiden zich op basis van vergisting en evenwicht
 

Alles begint bij de verschillende manieren van vergisten. Doorheen de eeuwen hebben onze brouwers een unieke expertise opgebouwd over hoge gisten, wilde gisten, gemengde gisting,… Spontane gisting, hergisting op fles en rijping op houten vaten zijn typisch Belgische bierprocedés.

Daarnaast is ook de verhouding van de ingrediënten van cruciaal belang. Belgische brouwers zijn gekend voor hun goed afgewogen combinaties van gist, hop en mout en het perfect laten samenvloeien van zoet, zuur en bitter.