Waarom zijn Belgische bieren zo populair?

“We hebben eigenlijk altijd al stevige bierstijlen gehad. Vaak krijgt men pas op latere leeftijd de smaak te pakken. Bij mij is die liefde voor bier er al van jongsaf aan. Als kind at ik mijn petit beurre koekjes steevast met tafelbier. ik heb een bierprogramma op Vitaya gehad en ook nog een eigen biermagazine. Op den duur kan het niet anders of je krijgt volgelingen, dat merk ik vandaag heel goed. Voor mij is dat absoluut een beloning.”

De mediatisering heeft dus zijn werk gedaan?

“Dat is zeker waar. Ook de sociale media hebben hierin een rol gespeeld. Maar de uitstekende kwaliteit van het Belgisch bier is er altijd al geweest.”

België catalogiseren we graag als het bierland bij uitstek. Hoe is dit ontstaan?

“Wij hebben altijd de traditie van het brouwen in ere gehouden en er verschillende bierstijlen op nagehouden. Ik schat dat vandaag de dag zo’n tien à twaalf bierstijlen verder leven. Binnen die stijlen onderscheiden we nog eens vijfhonderd verschillende smaken. Dat is uniek! Die rijke variatie heeft te maken met de eigenzinnigheid en het conservatisme van de Belg. Daarnaast is onze biersector heel anders georganiseerd dan in Duitsland, waar brouwers overwegend pilsener brouwen.”

Kan je ons wat advies geven over welk bier bij welk gerecht past?

Oude Geuze past perfect samen met verse oesters, terwijl witbier een ideale combinatie vormt met mosselen. In plaats van een glas rode wijn te drinken bij geroosterd vlees, moet je eens een Chimay proeven. Je zal versteld staan van de heerlijke smaak. Pikante Oosterse gerechten gaan dan weer uitstekend samen met een hoppig bier zoals Duvel.

Waarom smaken speciaalbieren zo verschillend?

“Dat komt voornamelijk door de gisting. We onderscheiden lage en hoge gisting, gemengde gisting en spontane gisting. Veel bierbrouwers ontdekken weer de kwaliteit van hop. Hop geeft een bittere smaak aan bier en je merkt dat brouwers beseffen dat je bier eigenlijk niet moet zoeten. Het gebruik van bleek, donker of tussenmout zorgt dan weer voor de specifieke kleur van elk bier.”

We worden in België overladen met verscheidene ambachtelijke biersoorten. Hoe scheiden we het kaf van het koren?

“Een goede en propere installatie kan niet iedereen zich veroorloven. Er zijn wat men noemt etiketbieren, maar die worden door erkende verenigingen zoals de Belgian Family Brewers niet echt au sérieux genomen. De traditie van het brouwen wordt bovendien vaak door familiebedrijven gedragen. Het vak gaat over van vader op zoon. De vader die er bij de zoon op drukt vooral niet failliet te gaan; daarin zie je ook de trots en fierheid. Het is eveneens opmerkelijk dat de sfeer onder de brouwers zeer collegiaal is en dat er onderling zelfs lustig wordt getrouwd (lacht).”