Benodigdheden

Voor het ideale open vuur maak je best gebruik van een daarvoor bestemde vuurschaal waarboven onder meer een bakplaat, grillsteen, wok of ander instrument kunnen worden gemonteerd. In de vuurschaal kan je afhankelijk van het gerecht houtskool of droog hout leggen.

Het voordeel van zo’n vuurschaal is alvast de veelzijdigheid ten opzichte van een traditionele barbecue. Je kan er op grillen, roerbakken, braden, stoven, toasten, wokken, frituren en zelfs gratineren is mogelijk! Bovendien is een open vuur erg gezellig om ook na de bereiding van het eten rond te blijven zitten met familie of vrienden.

Om alles tot een goed einde te brengen kan ook een laserthermometer een belangrijke hulp zijn.

 

Mosselen op Thaise wijze

 

> Bereidingswijze:

Hak de groenten in brunoise en voeg ze bij de mosselen. Kruid met viskruiden en kerrie. Aromatiseer met de koriander en het citroengras. Meng dan de kokosmelk met de sojasaus en de vissaus.

Verdeel de mosselen met de groenten in een ovenschaal en bevochtig ze met het kokosmengsel. Plaats er een deksel op, zo krijgen de aroma’s geen kans om te ontsnappen. Bedek het deksel met houtskool (licht bedekken). Plaats ook een weinig houtskool onder de houder. Benader een temperatuur van 180° C.

Na een tiental minuten zijn de mosselen klaar om te serveren!

> Ingrediënten:

  • 1 gember fijngesneden
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 ½ kg mosselen
  • Viskruiden
  • Kerriepoeder
  • 1 bosje koriander, fijngehakt
  • 1 stengel citroengras
  • 4 dl kokosmelk
  • 1 dl sojasaus
  • 2 eetlepels vissaus

 

Oesters met tequila

 

> Bereidingswijze:

Maak de oesters open en lepel de saus in de oesters. Leg ze op een grillrooster. Positioneer de rooster met de oesters naast het open vuur en plaats een deksel op de grill. Plaats een kleine hoeveelheid houtskool op het deksel. Wacht tot je een temperatuur bereikt van ongeveer 180° C.

Haal de oesters er na ongeveer vijf minuten af. Serveer op een bedje grof zeezout zodat ze stevig blijven staan. Smakelijk!

> Ingrediënten (maal al deze ingrediënten in een blender)

  • ½ ui gesnipperd
  • 1 dl tomatensaus
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel lindehoning
  • 2 eetlepels Tequila
  • ½ gerookte chilipeper
  • 1 eetlepel worcestersaus