Hoe dit precies komt, kwamen we te weten na een gesprek met een expert in diepvriesvoeding, Joël Grossard.

Gezond

Eerst en vooral behoudt diepvriesvoeding een groot deel van zijn oorspronkelijke vitaminen en mineralen, doordat het zonder onderbreking aan een temperatuur van minstens -18 graden bewaard wordt. Zo bevatten diepvriesgroenten bijvoorbeeld na vier maanden nog meer dan 70% van hun oorspronkelijke gehalte aan vitamine c, omdat ze onmiddellijk na de oogst diepgevroren werden. Om maar een vergelijking te maken: groenten die als vers verkocht worden op kamertemperatuur, hebben meestal al ettelijke kilometers afgelegd voor ze op je bord belanden, en bevatten vijf dagen na de oogst minder dan 10% van hun oorspronkelijke gehalte aan vitamine C.

Lekker

Speciale bevriezingsprocessen zorgen er verder voor dat diepvriesvoeding heel snel zijn ideale vriestemperatuur bereikt en meteen tot in de kern bevriest, waardoor de smaak veel beter behouden blijft. Vis is een goed voorbeeld. Meteen na de vangst gaat hij de vriezer in op de boot, en blijft, door een ononderbroken diepvriesketen, bevroren tot hij in je diepvries zit. Resultaat: een verse en smaakvolle vis, maanden na de visvangst. Je zult zelf al wel gemerkt hebben dat de vis die je uit je diepvries haalt minder sterk ruikt wanneer je hem bakt, dan de vis die je bij de visboer gekocht hebt. Daar is maar één reden voor: de diepvriesvis is verser dan de vis van de visboer.

Gemakkelijk

Diepvriesproducten zijn ook gemakkelijk. De groenten zijn vaak al voorgesneden en geblancheerd, een kooktechniek die in de fabriek gebeurt, waardoor wij ze allemaal samen in de pan kunnen gooien. We moeten de groenten niet meer snijden, en hoeven geen rekening te houden met de uiteenlopende kooktijden die verschillende groenten normaal gesproken nodig hebben.

Daarnaast kan jij door voor diepvriesproducten te kiezen, het hele jaar door van seizoensgebonden producten genieten. De groenten en fruit worden immers op het ideale tijdstip geoogst en meteen in de diepvries gestopt, waardoor jij er op elk moment plezier aan kunt beleven. Je kunt groenten en fruit gemiddeld 18 tot 24 maanden in je diepvries laten zitten, vooraleer er een klein verlies aan kleur en smaak optreedt.

Wist je trouwens dat je je diepvriesproducten thuis kunt laten leveren? Zo wordt de koude keten niet onderbroken, en hoef jij niet naar de winkel!