De Amerikaanse schrijfster Rebecca Harrington ging voor haar boek ‘Ik wil wat zij heeft’ op een dieetreis en volgde veertien afslankkuren van beroemdheden zoals Beyoncé en Madonna. 

De dag starten met twee geklutste rauwe eieren in een beker warme melk? Marilyn Monroe deed het. Of neger keer per dag een limonade met cayennepeper, citroen en klasse B-ahornsiroop? Beyoncé deed het.

Diëten, beroemdheden zijn er voortdurend mee bezig. Ze overspoelen de markt met kookboeken, trainingsprogramma’s en lifestyletips. Ze laten ons zien hoe wij kunnen leven en eten zoals zij. Als zij het kunnen, kunnen wij dat ook! Dat dacht ook Rebecca Harrington, die wekenlang probeerde te eten zoals beroemdheden.

Kleine porties

Het dieet van de Italiaanse actrice Sophia Loren: pasta, pasta en nog eens pasta. Lekker, maar toch was dit het ergste dieet voor Harrington. De grootte van de portie, zo klein als een gebalde vuist, is een kwelling en je sterft nadien nog van de honger. Wat Harrington eruit geleerd heeft? Dat de zaligste dingen een grote marteling kunnen zijn als je ze in een te kleine portie krijgt.

Victoria Beckham haalt ook genoegen uit kleine porties. Posh volgt het Vijf Handen Dieet waarbij je per dag slechts vijf handen (handpalmen) bestaande uit proteïnen eet. 

Duur diëten

Lifestyle-goeroe Gwyneth Paltrow publiceerde in 2013 haar derde kookboek (H)eerlijk: lekkere en gemakkelijke recepten om er goed uit te zien en je geweldig te voelen, waaruit al het ‘slechte eten’ zoals brood, diepvriesmelk en aubergine weggelaten wordt. Want het zou mensenlevens verwoesten! In de plaats daarvan focust Gwyneth zich op goed en lekker voedsel zoals kwarteleitjes.

Smoothies van avocado en cacaopoeder, gebraden kip met paprikapoeder of in zout geroosterde vis, voor Harrington was het haar beste ontgiftingskuur. Maar je moet een miljonair zijn om deze manier van diëten vol te houden.

Veel gewicht is Harrington misschien niet verloren door de bizarre celebrity-diëten, maar wel is ze erin geslaagd een verrassende kijk te geven in de eetpatronen van de sterren.

Rebecca Harrington is journalist voor New York Magazine, The New York Times en NPR.com. Eerder publiceerde ze de roman Penelope.

Ik wil wat zij heeft
Rebecca Harrington
Prijs: € 15,00