1. Pleidooi voor eerlijke handelsregels

Koffie, thee, chocolade en suiker zijn stuk voor stuk producten die we bij ons volop consumeren. De vraag is dan ook groter dan het aanbod. Je zou dus verwachten dat de boeren die de grondstoffen voor deze producten telen van de handelsvoordelen profiteren. Toch is het tegendeel waar; kleinschalige producenten in ontwikkelingslanden zijn de meest benadeelde spelers in het internationale handelsspel. Willen we hen de kansen bieden die ze verdienen, is er nood aan eerlijke en transparante regels.

2. Beleidsmakers wakker schudden

Beleidsmakers op Europees en internationaal niveau bepalen de regels van het handelsspel. Tot op vandaag zien we dan ook een markt waar enkel plaats is voor gigantische bedrijven met bijzonder veel macht, en waarbij er geen rekening gehouden wordt met milieukosten of invoertaksen die betaald moeten worden op verwerkte producten of op grondstoffen uit bepaalde landen.

Maar als consument hebben we de macht in handen hier iets aan te doen en de levensomstandigheden van kleine producenten te verbeteren. We moeten onze beleidsmakers wakker schudden en samen als politieke burgers druk uitoefenen en hun beslissingen beïnvloeden.

3. De burger maakt het verschil

De meeste mensen denken dat ze niet veel mogelijkheden hebben om invloed uit te oefenen op de structuren van internationale handel. Maar niks is minder waar. In het nieuwe jaar zou iedere burger komaf moeten maken met de oneerlijke handelsregels. Eerst en vooral kan dit door het kopen van eerlijke producten als aanklacht tegen de reguliere handelspraktijken, maar ook door de stem te verheffen dat het anders moet. Want alleen als we met velen zijn, worden we gehoord en kan er pas echt iets fundamenteel veranderen.

 www.oxfamwereldwinkels.be