• De juiste smaakcombinaties

Foodpairing met bier gaat over het maken van de juiste smaakcombinaties. Voor een optimaal effect moeten de smaken van je gerecht en je bier immers helemaal in balans zijn. Het komt er dus in eerste instantie op aan om te proeven en daarbij de dominante smaak van je bier te herkennen (zoet, zuur of bitter). Ook meer verfijnde elementen zoals de kruiden en specerijen in het bier kunnen een rol spelen. Vervolgens kan je gebruik maken van de handige ABC-methode. Daarbij staat ‘A’ voor Accent-pairing, ‘B’ voor Brug-pairing en ‘C’ voor Constrast-pairing.
 

  • De ABC-methode

Bij accent-pairing is het de bedoeling om bepaalde smaken in je gerecht te accentueren. Dit is meteen ook de meest voor de hand liggende aanpak. Door een gerecht dus te combineren met een bier dat dezelfde smaak heeft, versterk je deze smaak. Een bitter gerecht vraagt om een bitter bier, een zoet gerecht om een zoet bier.

Brug-pairing gaat over het zoeken van smaken die in elkaars verlengde liggen, zodat ze elkaar kunnen aanvullen. Vaak doen we dit reeds bij het bereiden van onze gerechten, maar dit principe kunnen we dus ook doortrekken naar foodpairing met bier. Zo past een kriekbier perfect bij een chocoladegerecht, terwijl een kruidig bier de ideale aanvulling is van een stoofschotel.

Contrast-pairing is de moeilijkste aanpak van de drie. Het idee hierachter is dat je met een combinatie van sterk contrasterende smaken voor een nieuwe verrassende sensatie kan zorgen. Zo kan een geuzebier een verfrissende combinatie geven met een currygerecht, of kunnen de fruitige zuren van een kriekbier heerlijk contrasteren met een blauwschimmelkaas. Experimenteren is de boodschap!
 

  • Belangrijke tips voor een perfect gebalanceerd menu

Wil je doorheen je hele menu biercombinaties maken? Bouw dat menu dan op van licht naar zwaarder bier, waardoor er geen smaakmoeheid optreedt. Doordat een zure smaak de speekselklieren in gang zet is een wat zuurder bier bovendien de ideale starter. Combineer daarnaast lichte gerechten met licht bier en stevige gerechten met stevige bieren. Is de balans tussen je gekozen bier en gerecht niet optimaal? Durf dan je gerecht aanpassen. De smaak van het bier kan je immers niet wijzigen.