Het concept is afkomstig uit de Verenigde Staten en sinds kort is ook in ons Belgenlandje een food truck invasie aan de gang. Gedaan met het klassieke frietkot of ijskraam, food trucks zijn hot!

Wafel- of hamburgerkraampjes op festivals? Dat kennen we al langer. Maar coole mobiele eetkraampjes, uitgebaat door gepassioneerde koks te midden van de stadsdrukte? Dat klinkt nieuw. De trend is overgevlogen uit de Verenigde Staten, een waar food truck paradijs. Van hotdogstandjes tot pizzakraampjes, de mobiele keukens hebben er de culinaire scène veroverd en zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In Los Angeles alleen al zijn er meer dan 200 food trucks. Nu lijkt ook België verkocht aan de kleurrijke mobiele restaurantjes. Indisch, Vietnamees of Mexicaans, er is voor elk wat wils.

Hoogstaande kwaliteit

Food trucks bieden een beperkt aantal gerechten, meestal opgezet rond een bepaald thema of product. Croque-monsieurs, hamburgers of veganistische voeding, het aanbod is eindeloos. Streetfood van hoogstaande kwaliteit dat ter plaatse bereid wordt, dat is wat mobiele koks willen brengen. Vraagt u zich af waar de food trucks zich schuilhouden? Via de verschillende sociale netwerksites kunt u de meeste mobiele stadskeukens volgen.

Culinaire speeltuinen

Dat food trucks aan een opmars bezig zijn in België, blijkt ook uit de talrijke evenementen die eraan gewijd zijn. In Oost-Vlaanderen vond eind vorig jaar de eerste editie van Food Farm Fiësta plaats. Chefs bereidden er hun specialiteiten met veel passie en vuur. Dit jaar vindt de Fiësta plaats in Gent en alles draait er rond gezellig samenzijn in een retro kader. Ook in onze hoofdstad wordt er sinds vorig jaar een Brussels Food Truck Festival georganiseerd. Gedurende 3 dagen in mei wordt Brussel dé plek voor fijnproevers en gepassioneerde koks. Meer dan 50 mobiele keukentjes bezorgen het publiek er ontspanning en culinaire verwennerij.

De mobiele cuisine heeft duidelijk aanzien verworven en is een populair fenomeen dat foodies van alle leeftijden kan bekoren. Zouden food trucks de nieuwe pop-up bars kunnen zijn?