Wereldwijd kiezen steeds meer mensen – ook professionele chefs en foodies – voor pannen met een gezonde keramische antikleeflaag. Waarin verschillen die van traditionele antikleefpannen? En waarop moet je letten bij het koken? We zetten alle feiten op een rijtje.

Geen schadelijke stoffen en dampen

Het is sneller gebeurt dan je denkt: je vuur staat aan, je let even niet op en je pan raakt oververhit. Traditionele antikleeflagen bevatten PTFE, een chemische substantie die bij temperaturen boven 260 °C afbreekt en verschillende schadelijke stoffen en gassen vrijgeeft. Die gassen kunnen leiden tot misselijkheid en hoofdpijn en kunnen zelfs dodelijk zijn voor kleine huisdieren zoals vogels. Pannen met een keramische antikleeflaag zijn vrij van PTFE en bovendien zeer hittebestendig. Zelfs als je je pan per ongeluk te warm laat worden, komen er geen gevaarlijke stoffen of dampen vrij. Dat is beter voor je gezondheid, je omgeving én het milieu.

Goede bakresultaten bij lagere temperaturen

Wie kookt met een pan met keramische antikleeflaag hoeft geen hoge hittestanden te gebruiken. Keramische antikleefpannen zorgen voor een snelle en egale geleiding van warmte en garanderen op die manier uitstekende bakresultaten, ook bij lage tot middelhoge temperaturen. Het risico op een ongezonde zwartgeblakerde bodem of verbrande ingrediënten is dus een stuk kleiner dan bij traditionele anti-aanbakpannen.

Minimaal gebruik van olie of boter

In een pan met keramische antikleeflaag heb je maar heel weinig vetstof nodig. Als je eten niet in het vet zwemt, vaart je gezondheid daar wel bij. Let wel: bakken en braden zonder vetstof is geen optie – ook hier is een minimum aan olie of boter vereist. Het is aan te raden een vetstof met hoog verbrandingspunt te gebruiken, zoals geraffineerde olijfolie, arachideolie of (geklaarde) boter. Extra vierge olijfolie en oliesprays zijn te vermijden: die verbranden zeer snel en laten een carbonisatielaag achter op de antikleeflaag waardoor die niet meer optimaal presteert.

Makkelijk te reinigen

Potten en pannen met keramische antikleeflaag zijn makkelijk te reinigen. Een zachte doek of melaminespons en warm zeepsop, en de klus is in een handomdraai geklaard. Hoe minder etensresten en vet aan de pan blijven kleven, hoe kleiner de kans dat die bij een volgend gebruik verder aanbranden en de antikleeflaag aantasten.