Je maag beschermen tegen stress

Stress. Het is een begrip dat momenteel onze samenleving in een wurggreep heeft. En in die samenleving zit ook ik. Zonder lijstjes en duidelijke planningen haal ik het niet. Ik heb deadlines voor mijn carriere, voor mijn website en ook voor vrienden. Het leven is zo kort en we willen allemaal veel te veel doen. Er wordt veel te veel verwacht van ons, waardoor we allemaal, vroeg of laat, te maken krijgen met stress. En dat is bij mij vaak te voelen aan mijn maag. Mijn maag voelt hard en gespannen aan en vaak krijg ik dan ook geen hap door de keel. Op een bepaald moment had ik -en vooral mijn maag- er genoeg van. Zo voelde ik mijn maag opzwellen door enkel en alleen het idee van ‘stress’. Ik had stress om stress te hebben.

Op dat moment ben ik naar de dokter en de diëtiste gestapt. En op die manier heb ik geleerd dat, om mijn maag te beschermen tegen stress, er meer nodig is dan enkel en alleen lijstjes en agenda’s. Ook voeding speelt hierin namelijk een niet te onderschatten rol. Want niet alleen de liefde van de man gaat door de maag, ook de stress.

Eén van mijn all time favorieten is chocolade. Het klopt wat ze zeggen, chocolade maakt ons gelukkig. De moeilijke woorden bespaar ik jullie, maar in chocolade zit een stof die ons gelukkig maakt. En hoe gelukkiger we ons voelen, hoe minder kans de stress krijgt. Let wel op, enkel pure chocolade telt in deze regel. Bij melkchocolade en witte chocolade zijn er namelijk ongezonde, verstopte ingrediënten, denk maar aan suiker.

Neem je tijd

Ook de tijd die we nemen om te eten is belangrijk. Zo zet ik mijn wekker een half uurtje vroeger, zodat ik rustig kan ontbijten. 40 keer kauwen per hap zou er zelfs voor zorgen dat je vermagert. Of het waar is, weet ik niet, maar het is toch een goede motivatie. Of niet? Ook tv kijken tijdens het eten is niet goed voor onze maag. We zijn dan minder geconcentreerd bezig met onze voeding, waardoor we meer lucht inslikken, waardoor we tot slotte en opgeblazen gevoel krijgen. Door trager en bewuster te eten krijg je niet alleen minder stress, maar heb je ook veel meer smaak van je eten.

Eet vaak genoeg

Nog zo een goede tip: vaak eten. Jawel, je hoort het goed: vaak eten. En dan bedoel ik niet elke 5 minuten een zakje chips verorberen. Dan bedoel ik meer dan 3 keer per dag eten: gezonde hoofdmaaltijden en kleine, gezonde tussendoortjes. Hierdoor wordt het werk voor jouw maag beter verdeelt. En zo heeft jouw maag minder werk. En minder werk dat is minder stress.

Vezels helpen de spijsvertering

Ook vezels zijn een belangrijk gegeven als het om onze spijsvertering gaat. Vezels zijn een hulpmiddel voor onze spijsvertering. Hoe meer vezels we opnemen, hoe kleiner de kans op verstoppingen en maaglast. Voorbeelden van voeding met veel vezels zijn: fruit en granen. En deze zijn erg makkelijk toe te passen in ons ontbijt. Denk maar aan heerlijk havermout met appel en kaneel (het smaakt zelfs een beetje als appeltaart, jum!).

Do's en Don'ts voor de maag

Er zijn echter ook een aantal zaken die je beter vermijdt als je jouw maag wil sparen: gasvormende  voedingsmiddelen zoals spuitwater, frisdranken, bier en scherpe kruiden, vette voedingsmiddelen en koffie. Je kiest beter voor lekker, fris water. Geen fan? Probeer eens om er wat frambozen, meloen of appel in te doen. Je zal verstelt staan van hoe lekker water kan zijn.

Tot slotte: laat stress niet de baas zijn over jouw lichaam. Zet de gedachten op een rijtje: in je hoofd, op papier of tegen een goede vriend(in). De boog moet niet altijd gespannen staan. Jouw lichaam zal je dankbaar zijn. En trouwens: stressed spelled backwards is desserts’.