Gezonde Darmflora

De gezondheid van je darmflora is afhankelijk van heel wat factoren. Niet alleen onze voeding maar ook onze levensstijl heeft een invloed op ons buikgevoel. Denk maar aan stress, een goede nachtrust, voldoende beweging. Allemaal zaken die in mindere of meerdere mate schade kunnen toebrengen aan het leven in onze darmen. En onze darmen zijn belangrijker dan je misschien zou denken. Niet alleen zijn zij medeverantwoordelijk voor een goede stofwisseling, zij hebben ook een grote invloed op onze feelgood. Wetenschappers trekken zelfs de link tussen onze darmen en onze hersenen, twee organen met niet voor niets een gelijkaardige vorm. Schone darmen zijn een zegen voor de rust in ons lijf maar ook ons hoofd vaart daar wel mee. Met een goede darmflora loop je beduidend minder kans op dipjes en zelfs depressies. Reden te meer om er alles aan te doen onze buik happy te houden. Gelukkig heeft de natuur
daarvoor wel wat hulpmiddeltjes in petto. De zogenaamde probiotica, goede darmbacteriën, hoeven we niet in pilvorm tot ons te nemen. Onze voeding wemelt ervan en gefermenteerde voeding heeft daarbij net dat stapje voor.

Fermentatie

Al van ver voor Christus zien we dat voedsel werd gefermenteerd. Fermentatie was in eerste instantie een prima bewaarmethode in koelkastloze tijden. Denk aan wijn, brood, yoghurt. Tijdens de fermentatie wordt de oorspronkelijke grondstof van een product door toevoeging van bacteriën (microorganismen)
afgebroken. Hierbij ontstaan enzymen die de geur, kleur, smaak en houdbaarheid van het produkt veranderen. De bacteriën die worden toegevoegd zijn zogenaamd goede bacteriën (bijv. melkzuurbacteriën) die een heilzame werking hebben op onze darmflora. Onze darmflora hebben deze bacteriën broodnodig als tegenwicht tegen de slechte bacteriën die we dagelijks via onze helaas te geraffineerde voeding binnen krijgen.

De laatste decennia is dit soort voedsel helaas grotendeels van ons bord verdwenen. Misschien ken je iemand die nog zelf zuurkool maakt in een grote bruine aarden pot waar je kool (of andere groente) in kan laten fermenteren door het creëren van een warme, luchtdichte en zuurstofloze omgeving. Tegenwoordig worden dit soort producten merendeels industrieel ingemaakt met toevoeging van azijn en suiker in plaats van zout, de enige grondstof die je nodig hebt om te kunnen fermenteren. Op die manier zijn veel van deze gezonde bacteriën uit onze voeding verdwenen en hebben wij te kampen met een onevenwichtig darmmilieu waarin infecties en schimmels hoogtij vieren. Nochtans is fermenteren een koud kunstje. Je hebt er zelfs geen zuurkoolpot voor nodig, een simpele bokaal volstaat en naast kool kan je tal van andere groenten verwerken. Gerenomeerde foodcoaches prediken gelukkig weer uitgebreid de voordelen van het fermenteren en proberen deze methode in eer te herstellen. Hoog tijd dus om zelf aan de slag te gaan!

Hoe ga je te werk?

Eerst en vooral heb je een kraakschone lege bokaal nodig. Je kan hem even steriliseren door hem in kokend water onder te dompelen of een half uurtje in een oven van 100°C te plaatsen. Snijd de groente(s) die je graag wil fermenteren, in reepjes of rasp ze fijn. Prima fermentatiegroenten zijn witte en rode kool, rode biet en wortel, radijsjes, koolrabi, raapjes, daikon, rammenas en prei. Vervolgens voeg je een flinke snuif zout toe en ‘masseer’ je de groente met het zout. Hierdoor zal de groente vocht loslaten en door het zout een beetje ‘verteren’. Vul vervolgens je bokaal met de groente en druk heel goed aan. Het is belangrijk dat de groente mooi in het vocht blijft staan omdat wat droog staat anders gaat beschimmelen. Om dit te voorkomen kan je een zwaar gewicht (een propere steen) op de groente in je bokaal leggen. Door het gewicht zal de groente nog meer vocht afgeven en mooi onder blijven staan. Nu draai je het deksel goed dicht en laat de bokaal minstens een week op kamertemperatuur rusten. Vanaf dan kan je de groente consumeren maar een wachttijd van drie weken of langer geeft een nog beter resultaat. Eenmaal geopend bewaar je de bokaal nog minstens een maand in de koelkast. Gefermenteerde groenten zijn heel lekker bij kaas, brood, rijstgerechten, in slaatjes en als basis voor sausjes (bijv. een lekkere huisgemaakte tartaar!). Wil je de positieve werking van je gefermenteerde groentjes nog versterken en de smaak een extra boost geven? Dat kan! Voeg buikvriendelijke kruiden toe als venkelzaad, gember, cardamom, steranijs, look, kruidnagel, jeneverbessen en curcuma.

Om de fermentatie nog beter op gang te brengen en zeker te zijn van een topresultaat kan je een beetje ‘zeuren’ en al wat melkzuurbacterïen toevoegen in de vorm van melkwei (bijv. molkosan). Eenmaal begonnen kan je telkens wat van het groentevocht bewaren als starter voor je volgende sessie. Have a healthy happy fermenting!