Onze klassieke bieren zijn wereldwijd vermaard; een pittige en droge Duvel, een fruitige naar bananen geurende(isoamylacetaat voor de kenners) Westmalle Tripel, een zoete Bush de Noël van Dubuisson, een droge saison van Brasserie Dupont,...voorbeelden genoeg. Deze bieren hebben dan misschien wel België op de bierkaart gezet, ze hebben ons ook een beetje doen indommelen als gevestigde waarde want ondertussen is zowat de halve wereld(de USA op kop) aan het brouwen geslagen.

Kleine, artisanale brouwerijen die kiezen voor een eerlijke aanpak en zich duidelijk distantiëren van de verkooppolitiek van de grote multinationals. Brouwerijen die volgens mij ook de toekomst in handen hebben. We lopen dan misschien wat achter maar ook bij ons zijn er brouwerijen die het anders aanpakken. Enkele van mijn favoriete brouwerijen en bieren;

Taras Boulba - Brasserie De La Senne

In korte tijd is dit bier, samen met het Zinnebir, een Brussels icoon geworden. Vechtend om de dominantie van de grote pilsmerken te doorbreken hebben de ketten van De La Senne in korte tijd menig hart veroverd en een plaats op het menu van veel bars afgedwongen, in Brussel en ver daarbuiten. Deze Taras Boulba is een frisse doordrinker. Fris witblond met een mooie dot schuim. Hoppige aroma’s in de neus, licht en doordrinkbaar, goed bittere afdronk. Top bier, top brouwerij!

 

Cuvée Delphine - De Struise Brouwers

Donker als de nacht is deze Cuvée Delphine van deze brouwerij uit de Westhoek; De Struise Brouwers. Aan de basis van dit bier ligt het Black Albert bier. Met zijn 13% is dit reeds een potige stout, een beleving op zich, maar om er een Cuvée Delphine van te maken wordt  deze nog verder gerijpt op vat. In deze vaten waarin voorheen Bourbon Whiskey van 4Roses zat krijgt deze extra karakter. Diepe tonen van chocolade en caramel in de neus met een stevige, alcoholische zweem Bourbon. Een bier om rustig te drinken om het ten volle te appreciëren.

 

Oude Geuze - 3Fonteinen

Vloeibare traditie en koppige kwaliteit. Zo zou je dit prachtproduct kunnen omschrijven. Oude Geuze is een mengeling van lambiek van verschillende ouderdom, oude voor de complexiteit en droogheid, jonge die suikers aanlevert voor de hergisting op fles. Accenten van zure Granny Smith appel, een flinke toets hout van het vat waarin de lambiek jarenlang rijpt en de typische ‘funk’ die een lambiekbier zo kenmerkend kan maken. De Oude Geuze van 3Fonteinen is één van mijn favorieten, de kwaliteit ongeëvenaard

 

Cuvée St.Gilloise - Cantillon

Oud en nieuw, traditie en modernisering ontmoeten elkaar bij Cantillon. Waar het wort voor een lambiek gewoonlijk enkel met overjaarse hop wordt gekookt voegt Cantillon voor dit bier een mengeling van 50% verse hop en 50% overjaarse hop toe.

Na een rijping op vat van 2 jaar wordt de lambiek nogmaals gehopt, dit noemt men droog hoppen en zorgt vooral voor een sterker hoparoma in het bier. Het resultaat is een fris, floraal geurende Geuze. Deze Gueuze werd gemaakt ter ere van de Brusselse voetbalplag Union St.Gilles, een ploeg waar ze bij Cantillon grote fan van zijn. Het moet niet atlijd dat fletse Jupke zijn bij het voetbal.

Dit zijn er een paar, uiteraard hou ik het hier niet bij. Het bierlandschap is enorm uitgestrekt en gevarieerd tegenwoordig maar dit zijn bieren waar ik best trots op ben dat ze deel uitmaken van onze Belgische biertraditie.