Aah! De zomer is in het land! Tijd om de bikini’s, zonnecrème (of aftersun😉), zwembandjes, tuinstoelen en zwierige zomerrokjes boven te halen! En wat is leuker dan zwoele zomeravonden met lekker eten en drinken. Leuke vrienden op bezoek en urenlange gesprekken in de tuin. Lekker lang tafelen op dagen waarbij de temperatuur lang boven de 20°C blijft hangen. Blote voeten op het strand en ondergaande zon. Dat vraagt om lekkere frisse zomerdrankjes en gezond en lekker eten. Want dat willen we graag in de zomer.  Al is het maar om na onze maaltijd nog steeds in bikini te stralen.

Ik geef je graag wat zomerinspiratie voor verkoelende drankjes, lichtje zomergerechtjes en gezonde tussendoortjes.

SUMMERDRINKS

Ijsthee

Zoveel lekkerder dan frisdrank en het kost niet zo heel veel moeite om te maken. Een groot glas met veel ijsklontjes en een schijfje citroen in de zon en je dag kan niet meer stuk.

Neem 1 liter kokend water met 1/2 onbespoten citroen, een bosje verse munt, 3 zakjes groene thee en een paar eetlepels honing. Laat ongeveer 20 minuten trekken. Haal de theezakjes, munt en citroen eruit en knijp het resterende sap uit de citroen. Laat alles afkoelen en doe alles in een fles of karaf. Serveer als het drankje ijskoud is roer even door als je het drankje wil serveren.

Komkommerwater

Vind je gewoon mineraalwater maar plat en saai? Pimp je water dan met citroen, schijfjes komkommer en munt. Doe er wat ijsblokjes bij en serveer in een mooie karaf.

LICHTE ZOMERSE GERECHTJES

Quinoasalade

Quinoasalade in de zomer smaakt altijd. Gebruik een restje quinoa en de volgende dag maak je in een wip een heerlijke lunch. Dit zou je er allemaal kunnen ondermengen: stukjes komkommer, blokjes appel, wat gebakken hamblokjes, kurkuma, geroosterde pistachenootjes, gedroogde veenbessen, sap en zeste van een appelsien, beetje rucola, lente-uitjes, sap en zeste van een limoen, olijfolie, afkruiden met peper en grof zout en heel veel verse kruiden zoals peterselie, munt, basilicum, …

Gemarineerde puntpaprika’s.

Puntpaprika’s gebruik ik het hele jaar door, maar dit gerechtje is voor mij echt het zonnetje op mijn bord. Dit heb je nodig:

- 4 puntpaprika's

- 250 g kerstomaten

- 120 ml olijfolie

- 2,5 el platte peterselie

- 2,5 el basilicum

- 1 el (gerookt) paprikapoeder

- 1 teen knoflook

- 3 el appelazijn

- 125 g rucola

- 1 bol mozzarella

- grof zout/zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de paprika's en kerstomaten naast elkaar op een bakplaat of in een ovenschotel. Sprenkel er 2 eetlepels olijfolie over en bestrooi ze met zout en peper. Vermeng alles goed en rooster de paprika's 15 minuten in de oven tot ze zachter worden en de schil gaat kleuren en barsten.

Roer intussen de peterselie, basilicum, knoflook, azijn en 80 ml olijfolie door elkaar. Breng goed op smaak met zout, peper en gerookt paprikapoeder. Proef eens. De smaken mogen best uitgesproken zijn.

Leg de warme paprika's in een schaal. Giet de marinade erover en laat ze minstens 2 uur bij kamertemperatuur marineren.

Verdeel voor het opdienen de paprika's en rucola op een schaal en sprenkel er de marinade over. Breek de mozzarella in flinke brokken en verdeel ze op de paprika's. Sprenkel de overgebleven olie erover en garneer met peterselie en basilicum.

Courgetti met kerstomaten, olijven en parmezaan

Een super licht en zomers gerechtje is ongetwijfeld deze courgettepasta. Koolhydraatarm wat ideaal is om nog wat extra kilo’s voor de zomer kwijt te raken. Super fris door de gekonfijte citroen.

Je maakt het in één, twee, drie klaar. Gewoon de courgettes met een dunschiller in fijne sliertjes snijden. Wat rode ui en look aanbakken in olijfolie. Doe er wat magere hamreepjes, stukjes olijf en gehalveerde kerstomaatjes bij. Voeg op het einde een heel klein beetje schil van een gekonfijte citroen toe en laat de courgettesliertjes kort even meebakken zodat je ze al-dente kan serveren. Kruid met peper, grof zout en parmezaanschilfers. Heerlijk zomers is dit!

HEALTHY SNACKS

Bananenijs

Zelf ijs maken zonder ijsmachine is echt heel gemakkelijk met banaan. Net zo smooth als softijs en in principe hoef je er zelfs geen yoghurt door te doen. In de zomer is het dus altijd handig om bananen zonder schil in de vriezer te liggen hebben. Blend een bevroren banaan met wat yoghurt en honing. Je kan er ook nog ander zomerfruit doorheen mixen zoals bevroren frambozen, aardbeien, braambessen of blauwe bessen maar het is evengoed om dit fruit als garnering te gebruiken.

Frozen koekjes met rode vruchten

De ideale zomersnack! Diepvrieskoekjes met cacaoboter, cashewnoten en frambozen. Gezonde vetten en vitamines in één koekje. Blend cashewnoten met cacaoboter en frambozen. Maak er koekjes en steek in de vriezer. Haal ze pas uit als je ze wil serveren.

Fruit lollypops

Je kiest zelf de ingrediënten, maar hier is alvast een voorbeeld:

-    1 kopje bevroren aardbeien

-    1 kopje bevroren blauwe bessen

-    1 theelepel honing

-    1 kopjes kokosmelk

Stop alle ingrediënten in de blender en mix tot alle stukjes verdwenen zijn. Vul daarna de mini-ijsvormpjes en steek in de diepvriezer.

Voilà, ik hoop dat dit je alvast wat inspiratie geeft om gezond en summerproof de zomer in te gaan! Meer receptjes kan je hier vinden: www.hapjes-princess.be

Inspiratie door Julie Van Weehaeghe
Courgetti met kerstomaten, olijfjes en parmezaan
Gemarineerde puntpaprika's
Quinoasalade