Meer uitleg door Fabrice Bordon, Brand Ambassador bij Chimay.


 

“In 1850 bouwde een kleine groep monniken uit Westvleteren met de hulp van omwonenden een abdij op het plateau van Scourmont. Voordien bevonden zich daar enkel bossen en weilanden. De toenmalige prins van Chimay ondersteunde dit initiatief en gaf hen 350 hectare aan landbouwgrond."

"Het idee was immers om de landbouw en de economische ontwikkeling van het gebied te bevorderen, en zo werkgelegenheid te creëren in de regio rond Chimay. Op basis van hun brouwervaring in de abdij van Westvleteren startten de monniken in 1862 met de productie van hun eerste eigen trappistenbier”, vertelt Bordon.

 

Authentieke trappistenproducten

“Om het label van ‘trappistenbier’ en ‘trappistenkazen’ te verkrijgen, moeten deze binnen de muren van een klooster worden geproduceerd, onder de volledige controle en supervisie van de monniken. Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) gaat een groot deel van onze opbrengsten naar sociale hulpverlening."

"Daaronder verstaan we hulp aan de bevolking en bedrijven in moeilijkheden uit de regio rond Chimay. Maar we ondersteunen ook jonge lokale ondernemers en voorzien lokale scholen van uitrusting.”

“Een ander deel van de opbrengsten gaat naar hulpverlening aan andere abdijen van onze orde die daar nood aan hebben. Tot slot gebruiken we 10% voor het onderhoud van onze eigen abdij. Dankzij de productie van bieren en kazen creëert onze abdij vandaag tweehonderd directe banen."

"Daarnaast zijn er ook de vele indirecte banen. Zo hebben we tien liter koeienmelk nodig voor de productie van één kilogram kaas. Die koeienmelk halen we bij 230 boerderijen in een straal van 35 km rond de abdij. We zijn daarmee de grootste werkgever in deze regio.”
 


De combinatie van ons eigen water en de unieke giststreng vormt het DNA van onze bieren.Uniek karakter

“Water is dé natuurlijke rijkdom voor onze abdij. Er zijn hier heel wat rivieren en bronnen in de omgeving. Het water dat we gebruiken voor de productie van bier is afkomstig van twee waterputten op het grondgebied van de abdij. Dat water bepaalt dus de kwaliteit en smaak van ons bier."

"Daarnaast isoleerde pater Théodore in 1947 de typische giststreng die tot op vandaag wordt gebruikt voor de hoofdgisting (in de brouwerij) en nagisting (in de flessen en vaten) van alle Chimay-bieren. De combinatie van ons eigen water en de unieke giststreng vormt het DNA van onze bieren”, aldus Bordon.

 

Vier bijzondere bieren

“We produceren vandaag vier verschillende bieren: Rode Chimay, Blauwe Chimay, Witte Chimay (Chimay Triple) en Chimay Dorée. Ondanks hun verschillende authentieke recepten, alcoholpercentages, kleuren en smaken bevatten deze bieren dezelfde vijf ingrediënten: ons eigen water, mout van gekiemde en gedroogde gerst, hop, tarwe en gist."

"De vier bieren zijn van hoge gisting, met een nagisting in de fles of in het vat. Ze worden niet gefilterd en niet gepasteuriseerd. Het productieproces van deze bieren neemt vijf weken in beslag, wat resulteert in een complex en evenwichtig product.”

“Chimay Dorée is met 4,8% alcohol licht en zeer verfrissend. Hierdoor is het erg geschikt voor tijdens het aperitief en voorgerecht."

"Rode Chimay heeft een alcoholpercentage van 7% en past zowel bij het aperitief als bij een eenvoudige maaltijd met vlees."

"Blauwe Chimay, goed voor 54% van onze verkoop, heeft met 9% het hoogste alcoholpercentage, maar is tegelijk toch zeer evenwichtig. Dit bier past onder andere zeer goed bij stoofpotjes, wild, sabayon en desserts op basis van donkere chocolade of rode vruchten."

"Witte Chimay (8%) wordt meestal als laatste gedegusteerd, omdat dit het meest bitter is, maar past ook goed bij het aperitief, dessert of bij vis en schelpdieren.”
 

Vijf trappistenkazen

“Al onze kazen zijn half harde kazen. Tijdens de rijping worden de kazen vier tot vijf keer omgedraaid en minstens twee keer gewassen. Bij de drie gewone kazen gebeurt dat met zout water, bij de twee Chimaykazen met bier (Rouge en Bleu) gebeurt het met ons eigen trappistenbier. De Grand Chimay was de eerste kaas die sinds 1876 wordt geproduceerd door de monniken van Chimay”, vertelt Bordon.

“Voor onze Grand Cru kaas gebruiken we melk die wat minder gepasteuriseerd is. Zijn volle en tegelijk milde karakter is het resultaat van vier weken rijping, zoals dat vroeger gangbaar was. Daarnaast is er de beperkt beschikbare Vieux Chimay. Deze wordt gemaakt met de beste grasmelk van koeien die tussen mei en september vrij grazen."

"Dankzij een rijping van minimaal zes maanden heeft deze een uitgesproken aroma. Sinds twaalf jaar produceren we ook Le Poteaupré, een smeuïge en malse kaas die velen beschouwen als de crème de la crème van de trappistenkazen. Tot slot bieden we sinds enkele jaren ook seizoensgebonden kazen aan.”
 


De monniken van Chimay produceren al erg lang zowel bieren als kazen.Foodpairing

Bordon: “De monniken van Chimay produceren al erg lang zowel bieren als kazen. Beide gaan dan ook zeer goed samen om te degusteren en zorgen zo voor een bijzondere smaakervaring. De Chimay Rouge wordt gewassen met ons Rode Chimay bier, waardoor beide een perfecte combinatie vormen. Onze donkere Blauwe Chimay past uitstekend bij onze Grand Chimay kaas. De smaak van La Chimay Dorée komt met zijn verfrissende kruidige en hoparoma’s nog meer tot uiting in het gezelschap van Le Poteaupré. De Tripel Chimay tot slot past harmonieus bij de Vieux Chimay.”

 

Ideaal voor eindejaar

“We bieden onze bieren ook aan in een magnumfles van anderhalve liter. Chimay Blauw is er zelfs in flessen van drie en zes liter. Vooral tijdens de eindejaarsperiode zijn deze heel populair. De tickets van de flessen van anderhalve en drie liter kunnen worden gepersonaliseerd via onze website."

"Daarnaast is er in het hogere gamma de Grande Réserve. Dat is Blauwe Chimay waarbij de fermentatie gebeurt op eiken vaten, aangevuld met een derde gisting in de fles. Tot slot bieden we onze bieren ook aan in pakketten die men cadeau kan geven”, aldus Bordon.