In de strijd om het symbool van de V.S. te worden, heeft de minder elegante kalkoen uiteindelijk de duimen moeten leggen voor de trotse adelaar. Maar zoals altijd zit echte schoonheid ook nu vanbinnen – soms letterlijk zelfs. Zowel in Amerika als bij ons prijken de gevulde kalkoenen vaak op de feestdis, maar ook als broodbeleg of ander gerecht weten we het vlees te smaken. Belgische kalkoenen worden bovendien met veel toewijding en zorg gekweekt en op een duurzame manier verwerkt. Hij is dan misschien niet de mooiste vogel, voedzaam is zo’n kalkoen des te meer.

Gezonde troeven

Kalkoen is minstens even mager als kip en dus licht verteerbaar. 100 gram rauwe kalkoenborst zonder vel klokt af op 101 kcal. Een identieke portie kippenborst bevat 103 kcal. Ook qua vetten scoort kalkoen beter: 1 gram vet per 100 gram, tegenover 1,3 gram voor dezelfde hoeveelheid kip. Kalkoen is ook rijk aan eiwitten, bouwstenen voor je spieren. Met 150 gram kalkoen heb je genoeg proteïnen binnen om de dag door te komen. En wie last heeft van een (te) hoge cholesterol, grijpt best terug naar roodkopje. Met 60 milligram per 84 gram borstvlees, doet geen enkele vleessoort beter. Naast een caloriearme proteïnebom is kalkoen ook een rijke bron aan vitamine en mineralen. Zo zorgen vitamine B3 (niacine) voor een goed metabolisme, vitamine B6 voor een gave huid, vitamine B12 voor een goed functionerend zenuwstelsel en vitamine D voor stevige botten. Mineralen leiden je stofwisseling dan weer in goede banen. Eén portie kalkoen bevat fosfor, seleen, calcium, kalium, zink en ijzer. Dit zijn essentiële voedingsstoffen voor je lichaam.

Goede zorg

Al deze troeven heeft kalkoen al uit zichzelf te bieden. Maar de manier waarop de dieren gekweekt worden, laten ze in ons land ook niet aan het toeval over. Goede zorg is immers niet alleen een basisrecht voor dieren, het levert ook betere producten op. Om te beginnen komen enkel de beste, eigen medium-size kalkoenrassen in aanmerking voor de kweek. Ten tweede levert een lagere stalbezetting en goed stalmanagement ‘vogelvrije’ en dus gezondere dieren op. Ten slotte krijgen ze gecontroleerde, uitsluitend plantaardige voeding te eten, wat smakelijk en gezond vlees oplevert. Daardoor is kalkoen van bij ons niet enkel op kerstavond een feest in de mond.