Bereiding (voor 4 personen)

Vulling. Vermeng één kilo kippengehakt met twee eieren en fijngehakte look. Verhit een scheutje koolzaadolie in een pan, verwijder de harde pel van de kastanjes en laat ze aankleuren. Snij enkele gedroogde abrikozen en wat pancetta in stukjes. Verwijder de korst van de gebakken kastanjes en snij ook in stukjes. Voeg alles bij het kippengehakt, kruid met peper en zout en vermeng.

Kalkoen. Vul de holte van de kalkoen met je zelfgemaakte vulling en naai de kalkoen dicht. Bind de twee billen samen met opbinddraad. Vet een grote ovenschaal in met boter en vul met de kalkoen. Wrijf de kalkoen in met een weinig boter. Hij mag nu voor twee uur in een voorverwarmde oven van 195°.

Saus. Vermeng vers appelsiensap met espagnolsaus in een pot en laat pruttelen. Voeg bruine suiker bij en kruid met peper en zout. Verwijder de schil van twee appelsienen met een dunschiller, leg ze trapsgewijs naast elkaar en snij fijn. Leg in een pot met water en verwijder de zeste wanneer het water begint te koken. Voeg een scheutje van de bittere jus van de zeste toe aan het mengsel van appelsien- en espagnolsaus.

Dressering. Verwijder het vruchtvlees van de twee appelsienen die je gebruikt hebt voor de zeste. Snij hieruit halve maantjes om het plateau mee te dresseren. Snij twee appelsienen in de vorm van wolventanden en haal er een stokje door.

Bron: Vtm Koken.

Meer info over de ingrediëntenlijst vind je op koken.vtm.be/de-keuken-van-sofie/recept/gevulde-kalkoen