Je BBQ-outfit

Wil je serieus genomen worden als (veilige) BBQ-pro, moet je er ook zo uitzien. Wat heb je nodig?

Schort: kies voor eentje met handige opbergzakken waar je je tang, smartphone en pintje in kwijt kunt. En heren, laat die schort met sixpack liggen: you ain’t fooling us!

Handschoenen: om je handen te beschermen tegen de hitte en je meer grip te geven.

Urban bbq’en of landelijk cocoonen

Of je nu enkel een stadsterras hebt of een heel voetbalveld als achtertuin, voor ieder is er een toestel.

Klein: Kies voor een tafelbarbecue of voor een toestel dat ook als bijzettafel dienst kan doen.

Groot: Zoek je eerder een pronkstuk in je tuin ga dan voor een grote gasbarbecue, een modern houtskooltoestel of een stoere, ronde ton.

Gas geven! Of toch liever houtskool?

Gas: Een gasbarbecue is meteen grillklaar, benadert de perfecte cuisson voor je stuk vlees of vis maar is moeilijker in onderhoud. Sommige gasbarbecues bevatten wel onderdelen die het onderhoud vergemakkelijken, zoals een vetlade.

Houtskool: duurt wat langer om op te warmen, geeft je die typische grillsmaak en –geur en is makkelijk in onderhoud.

Grillen, bbq’en of roken?  

Grillen doe je op een heel heet vuur waardoor je vlees meteen dichtschroeit. Je eten blijft sappiger en krijgt die overheerlijke grillsmaak en –geur.

Bbq’en gebeurt op een minder heet vuur en onder een gesloten deksel. Je doet er wat langer over om je eten te bereiden waardoor alles rondom gaart.

Roken is de nieuwe barbecuetrend en kun je in een rookoven doen. Je voegt houtsnippers toe die voor dat rokerige aroma zorgen. Je ingrediënten garen traag waardoor ze extra goed doorrookt zijn.

Haute cuisine en haute dogs

Vandaag kan werkelijk alles op de barbecue gegooid worden. Van pizza’s tot groentensatés en hele kippen, en van kaas tot vers fruit (jawel, écht waar). Dus stap uit je comfort zone van chipolata’s en steaks, en probeer iets nieuws! Extra tip: Je kunt ook allerlei accessoires kopen zoals vissenroosters, pizzaplaten of kippenhouders.

Weer of geen weer

Barbecueën kan in principe hele jaar door. Mensen brengen steeds meer tijd buiten door, zelfs in de winter. Steek je rookoven aan, maak je stoofpotje klaar op een driepoot of grill je marshmallows in een vuurschaal- of korf. Lekker én gezellig!

Een natje en een droogje

Je kunt natuurlijk niet enkel hamburgers en worsten eten – niet als er gasten zijn tenminste. Vergezel je vlees en vis van een overheerlijke, gemengde salade. Of wat dacht je van aardappelsalade met verse kruiden? En bij een lekkere barbecue hoort natuurlijk ook een pintje bier, glaasje wijn of fles prik. Santé!

Wil je een heleboel zomers van je toestel genieten is het belangrijk dat je deze met zorg behandelt. Maak het rooster na iedere grillbeurt schoon en geef je toestel om de zoveel tijd een grote onderhoudsbeurt waarbij je hem vanbinnen en vanbuiten reinigt.

Zo, met bovenstaande tips kan iedereen zich omvormen tot BBQ-master! Dus, trommel je vrienden op, zet wat pintjes koud en smijt ‘een vlezeke’ op ‘t vuur. Smakelijk!