“Ik wil gewoon goed voor mezelf zorgen”, zegt ze daarover. “En heel bewust met voeding omgaan, helpt daarbij enorm.”

 

Wat betekent gezond leven voor jou?
 

“Gezond leven heeft natuurlijk niet enkel met voeding te maken. Ook voldoende bewegen heeft een belangrijke impact op je gezondheid, maar voeding is wel een essentieel onderdeel van een gezondere levensstijl. Sonja Kimpen presenteerde ooit het televisieprogramma ‘Je bent wat je eet’ en eigenlijk kan ik me nog steeds terugvinden in dat principe: de achtergrond van een gerecht opzoeken, de voedingswaarde van de ingrediënten checken,… Weten wat je eet, is een fundamentele eerste stap.”

“Vandaag merk je dat de zogenaamde superfoods heel populair geworden zijn. Het gaat dan om natuurlijke voedingsmiddelen zoals bessen, zaden en noten, maar ook om minder bekende groenten en fruit, zoals vergeten koolsoorten en granaatappels. Dat lijkt allemaal heel hip, maar dergelijke producten worden natuurlijk al honderden jaren gegeten. Het is enkel bijzonder jammer dat zulke gezonde ingrediënten zo sterk in de vergetelheid zijn geraakt.”
 


 

Moeten we met zijn allen onze levensstijl drastisch veranderen?
 

“Het is vooral belangrijk om in te zien dat een keuze voor gezonde voeding geen straf is. Je leven is niet voorbij als je bewust nadenkt over de impact van bepaalde ingrediënten op je gezondheid. Voor mij was het een eyeopener om de link te leggen tussen wat ik eet en hoe ik mij voel. En dat is voor iedereen anders: elk lichaam verschilt.”

 

Wat was voor jou persoonlijk dan de grote verandering?
 

“Omdat ik merkte dat ik mij bijvoorbeeld na het eten van een lasagna niet echt kiplekker voelde, heb ik op een gegeven moment beslist om mij eens grondig te laten screenen op allergieën. Deels deed ik het ook uit nieuwsgierigheid. Uit die tests bleek onder meer dat ik intolerant ben voor cashewnoten. Jammer, want die zijn best lekker.”


“Ik de Jeanne d’Arc van de superfoods? Ervaar gewoon zelf of het werkt!”
 

“Een boek als ‘De voedselzandloper’ heeft mij ook serieus doen nadenken. Kris Verburgh schrijft daarin dat onder meer zuivel- en glutenproducten de verouderingsprocessen versnellen - dat is voor mij toch wel iets om rekening mee te houden. Er zijn altijd mensen die het onzin vinden, maar je moet het gewoon op jezelf uittesten. Kokosolie: goed of slecht? Probeer het gewoon zelf en ervaar welk effect het heeft.”

“Nog voor ik wist dat ik een glutenallergie had, kreeg ik van pasta en brood een opgeblazen gevoel. Daarom ben ik ermee gestopt. Koolhydraten volledig schrappen hoeft natuurlijk niet, maar ik voel mij er beter bij - met dank aan Pascale Naessens trouwens. ‘Nathalie is getransformeerd’, lees ik dan. Wel, ik heb mij gewoon geïnformeerd en voor mij werkt het. Je hoeft heus geen gekke dingen te doen. De Friese foodie Rens Kroes benadrukt ook altijd dat je geen crashdiëten hoeft te volgen om gezond door het leven te gaan. Gewoon genieten van pure producten is haar devies en daar sta ik achter. Ik voel mij nu goed in mijn vel en heb geen energiedips meer, terwijl die vroeger uit het niets kwamen.”

 

Je hebt al die info meteen ook in een eigen kookboek verwerkt, ‘Plan Boost’. Wat is de typische Meskensstijl?
 

“Je moet doen waar je je mentaal goed bij voelt én je moet het volhouden! Hanteer als basisregel de kennis van je eigen lichaam: welke werking voel je bij het eten van bepaalde producten? Als je je slechter voelt, verander dan je eetgewoonten. Eet gerust af en toe een pizza zolang dat geen negatieve impact heeft op jezelf.”


"We moeten niet terugkeren naar de prehistorie, maar bepaalde inzichten uit het verleden kunnen ons zeker helpen om te weten wat goed is voor ons en wat niet."
 

“Voor mij is het vooral opvallend dat de geschiedenis zich herhaalt. De superfoods hebben mijn bijzondere interesse gewekt, maar eigenlijk zijn het stuk voor stuk ingrediënten die voor de hand liggen. Denk aan boekweit, quinoa, enz. Voedzaam en smaakvol: meer moet dat niet zijn! Gerechten met hennepzaad zijn bijvoorbeeld al eeuwenoud en hebben hun werking dan ook al lang bewezen. Het eten van gojibessen gaat ook al enige tijd terug: waarom kennen we dat niet van kleins af aan? We moeten niet terugkeren naar de prehistorie, maar bepaalde inzichten uit het verleden kunnen ons zeker helpen om te weten wat goed is voor ons en wat niet.”

“Vele superfoods, vooral die uit de keukens van andere culturen, zijn vaak nog onbekend. Onlangs was ik in Gambia voor een optreden. Onvoorstelbaar hoeveel soorten fruit je daar aantreft, waar wij in Europa nog nooit van gehoord hebben. Het feit dat sommige gezonde producten nog niet zijn doorgedrongen in bredere lagen van de bevolking, heeft ook commerciële oorzaken. Gezonde voeding is namelijk niet goedkoop. Noten en superfoods zijn dikwijls behoorlijk duur, zeker als je ze vergelijkt met een diepvriespizza, die je al voor drie euro kunt meenemen. Ik wil mezelf niet opdringen als de Jeanne d’Arc van de superfoods, maar ik wil wel mijn steentje bijdragen aan een leefomgeving waarin onze eetgewoonten niet worden opgedrongen door de voedingsindustrie.”