Als het aan de Nederlandse kinderarts Sandra Schrama ligt alvast niet. Zij trekt aan de alarmbel omdat ze in haar praktijk steeds meer ondervoede kinderen ziet. Vaak zijn dat kinderen van hoogopgeleide ouders die – met de beste bedoelingen, wel te verstaan – allerhande producten mijden: vet, melk, brood ... Het resultaat is veelal een onevenwichtig voedingspatroon. En dat is niet goed voor een kind in de groei, zeker wanneer dat er ook nog eens een actieve levensstijl op nahoudt.

Kinderen die te weinig eten en dus ondervoed zijn, maken vaak een lusteloze depressieve indruk. Ze hebben het moeilijk om zich te concentreren. Schrama vindt het prima om kinderen op te voeden tot bewuste consumenten die gezonde voedingskeuzes maken, maar overdrijven is nooit goed.

Ook in Vlaanderen gaan er gelijkaardige stemmen op. Minder eiwitten, vetten, koolhydraten … eten kan in geval van overgewicht nuttig zijn, maar dan steeds onder begeleiding van een diëtist. Een dieet volgen zonder dat dat nodig is, gewoon omdat het gezond is, kan zelfs gevaarlijk zijn.

Eigenlijk zou je kunnen stellen dat voedingshypes gewoon uit de boze zijn voor kinderen Je laat het best je gezond verstand primeren. Varieer, en overdrijf niet. Te veel is niet goed, maar te weinig ook niet.