Wat is stevia?

Stevia is een kruid dat zijn oorsprong vindt in Paraguay. Guarani-indianen gebruikten stevia al 1.500 jaar geleden om hun kruidenthee en voedsel mee te zoeten. Toch duurde het tot het einde van de 19de eeuw vooraleer de eigenschappen van de plant tot de westerse wereld doordrongen. Vandaag wordt stevia wereldwijd door miljoenen consumenten als natuurlijke zoetstof gebruikt. De zoete bestanddelen van het plantje bevinden zich in de bladeren van de plant en worden tijdens een extractieproces uit de bladeren gewonnen. De steviablaadjes bevatten steviolglycosiden die ongeveer 300 keer zoeter smaken dan suiker.

Waarom is het een gezond alternatief voor suiker?

Stevia is een 100% natuurlijke zoetstof die geen nadelige gezondheidseffecten kent zoals geraffineerde suikers en chemische zoetstoffen en dat wel kunnen hebben. In steviolglycosiden zitten bijvoorbeeld geen calorieën en geen koolhydraten. Bovendien blijft de zoetstof tijdens verhitting stabiel, je kan er dus zonder problemen mee koken en bakken.

Wat is het verschil tussen het opnemen van stevia en gewone suiker voor onze bloedsuikerspiegel?

Onze bloedsuikerspiegel is constant in beweging. Als deze te laag is, heeft dat allereerst een effect op de hersenen, waardoor we minder energie hebben, moe zijn en ons nog moeilijk kunnen concentreren. Het opnemen van voedsel op basis van gewone suiker zorgt weliswaar voor een snelle piek in de suikerspiegel, maar deze is slechts tijdelijk en wordt gevolgd door een verlangen naar meer suiker. Producten op basis van zoetstoffen en uit stevia hebben geen effect op de suikerspiegel, waardoor deze gewoon stabiel blijft.

In welke producten vinden we stevia zoal terug?

In thee en koffie, maar ook in zuivelproducten, frisdranken en sauzen wordt het reeds gebruikt als suikervervanger. Daarnaast is de zoetstof uit stevia een zeer geschikt zoetmiddel voor chocolade. Zo’n alternatief voor chocolade komt in Europa trouwens geen dag te vroeg. Studies wijzen namelijk uit dat 96,4% van de westerse consumenten meer geraffineerde suikers consumeren dan geadviseerd wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Mensen gaan steeds bewuster om met hun gezondheid omdat ze van een actief, gezond en lang leven willen genieten. Dankzij het gebruik van zoetstoffen uit stevia past chocolade nu ook in een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon.