Ben Vinken,
Biersommelier

Wat maakt de Belgische biercultuur zo uniek?

“Eén woord: de diversiteit! Er is geen enkel land ter wereld met zo veel verschillende bierstijlen. Binnen al die bierstijlen zijn er dan ook nog eens ontelbaar veel bieren. De laatste tien à vijftien jaar zijn we gegroeid van 400 naar 1.500 Belgische bieren. We hebben in België dus een rijke en diverse biercultuur, en dat heeft alles te maken met de geschiedenis van de sector. Aan het begin van de 20ste eeuw telde België immers zo’n 3.000 brouwerijen die ieder hun eigen bier brouwden. Het zit nu eenmaal in de genen van de Belgen om hun eigen ding te doen. Dat vertaalt zich tot vandaag in de variatie in bieren die ons kleine land rijk is.”

 

De laatste tien à vijftien jaar zijn we gegroeid
van 400 naar 1.500 Belgische bieren.

 

Wat zijn typische zomerbieren?

“Typische zomerbieren zijn alleszins geen zware donkere bieren. Zomerbieren zijn eerder toegankelijk en fris. Hét verfrissende zomerbier bij uitstek is het witbier. Maar ook de klassieke pilsbieren blijven het goed doen. Daarnaast zijn er vandaag heel wat lekkere fruitbieren op de markt. Er wordt steeds meer geïnnoveerd op het vlak van speciale bieren die toch niet te zwaar zijn, zodat men er meerdere van kan drinken.”

 

Welke bieren passen bij welke zomerse gerechten?

“Beer & food pairing begint steeds meer door te breken. Bieren hebben immers veel meer smaakcomponenten en variëteiten dan wijnen, waardoor ze ook altijd beter passen. Zeker in combinatie met kazen winnen bieren met een grote voorsprong. Witbier past perfect bij mosselen, terwijl donkere bieren goed tot uiting komen bij vleesgerechten en fruitbieren ideaal zijn bij desserts.”

 

Welke evoluties stelt u vast?

“Er wordt veel geëxperimenteerd en er komen nog steeds brouwers bij die vaak erg goede bieren maken. Mijn inschatting is dat de speciale bieren met een lager alcoholpercentage de nieuwe trend worden. Sinds kort komen er steeds vaker speciale hoge gistingsbieren tussen de drie en zes graden op de markt die echt lekker zijn. Men voegt bijvoorbeeld meer hop toe om die bieren toch veel smaak te geven.”

“Het leuke is dat dat vaak gebeurt door kleine ambachtelijke brouwerijen, wat het erg authentiek maakt. Daarnaast is er een revival van de geuzebieren, hoewel het nog steeds om kleine volumes gaat. Wie wil kennismaken met nieuwe bieren moet zeker eens afzakken naar het jaarlijkse Bierpassie Weekend van 23 t.e.m. 25 juni op de Groenplaats in Antwerpen, want daar kan je meer dan 200 bieren proeven.”