Whisky is complexer en verfijnder dan ooit, en we hoeven het daarbij niet altijd ver te gaan zoeken. Ook Belgische whiskyproducenten vertonen steeds meer vakmanschap.

Van tarwe tot whisky

Dat de productieperiode zo lang duurt, maakt het voor whiskyproducenten ook moeilijk om in te spelen op huidige trends.

Het productieproces van whisky kent verschillende stappen, maar begint met het bereiden van een beslag dat bestaat uit gerst en water. De gisting van dit beslag zorgt voor alcohol en wordt in een volgende fase met behulp van warmte gescheiden van de rest. Deze fase in het productieproces wordt ook wel het distilleren genoemd.

De “spirit” die men overhoudt, wordt minstens drie jaar gerijpt in houten vaten. Wat whisky zo interessant en uniek maakt, is dat de smaak van de drank sterk wordt bepaald door hoe men te werk gaat in elke afzonderlijke fase, zoals de rijptijd van de spirit, het soort hout waarin het wordt bewaard, de wijze van het stoken, etc. Dat de productieperiode zo lang duurt, maakt het voor whiskyproducenten ook moeilijk om in te spelen op huidige trends. Dit draagt anderzijds bij tot het klassieke en tijdloze karakter van whisky.

Whisky drinken voor beginners

Door het vrij hoge alcoholgehalte — minstens 40 graden om de complexe smaken naar voren te kunnen brengen — heeft whisky doorheen de tijd een afschrikwekkend effect gehad. Die clichés verbreken producenten tegenwoordig door verfijnde whisky's op de markt te brengen met subtiele smaakverschillen. Het staat vast dat je whisky moet leren drinken om het te kunnen appreciëren en dat is perfect mogelijk met een Belgische variant.

Hoewel er duizend en één richtlijnen bestaan over de kunst van het proeven, hoeft de beginnende whiskydrinker niet te vrezen. Alles komt namelijk neer op persoonlijke voorkeuren. Dat geldt in het bijzonder voor het toevoegen van water en ijs. Hoewel water en ijs de complexe smaken van whisky naar beneden halen, kan het in de beginfase van het proeven de alcoholdrempel verlagen, om nadien geleidelijk over te schakelen naar een puurdere manier van drinken.

Whisky van Belgische bodem?

Bier en whisky worden beiden op basis van graan gemaakt.

Dat België geen eeuwenlange traditie heeft wat whisky betreft, is een feit, aangezien we meer bekend zijn voor onze bieren en jenever. Nochtans worden bier en whisky beiden op basis van graan gemaakt, waardoor zich een interessante evolutie voordoet bij Belgische whiskyproducenten: ze gaan vakkundig whisky distilleren uit het moutbeslag van Belgisch bieren. Hierdoor worden de tradities van het distilleren en brouwen verenigd en krijgt whisky een unieke, Belgische toets.

Deze techniek, die wordt toegepast door een select aantal Belgische stokerijen, heeft natuurlijk zijn voordelen: er wordt namelijk gewerkt met een veel rijkere spirit, die ontstaat uit een doordreven, op brouwerswijze gemaakt beslag. Aangeraden is het om je, als beginnende of bedreven whiskydrinker niet te beperken tot de bekende namen en smaken, maar te durven experimenteren en zo leuke ervaringen te bekomen.

Dit artikel kwam tot stand dankzij de expertise van Charles Leclef van Stokerij De Molenberg.