Maar volgens diëtiste Sanne Mouha horen melkproducten wél thuis in een lactosevrij dieet, zij het in aangepaste vorm.

Wat is het?

Lactose is een suiker dat aanwezig is in melk van koeien en andere zoogdieren. Om het te verteren moet het lichaam een enzym - lactase - produceren. Mensen met lactose-intolerantie hebben een tekort aan dit enzym. Daardoor kunnen ze de lactose niet opnemen in de darmen.

Hoe krijg je het?

Vaak neemt de productie van lactase af naarmate we ouder worden. Soms ligt een darmonsteking of een voedselinfectie aan de oorzaak. Door een bacterie wordt de darmen geïnfecteerd en gaan ze minder lactase aanmaken.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer lactose niet meer wordt afgebroken, hoopt het zich op in de darmen en veroorzaakt het symptomen zoals een gezwollen buik, buikkrampen, winderigheid, constipatie, diarree, misselijkheid en braken.

Wat kan je ertegen doen?

Aangepaste voeding kan alle bovenstaande klachten op miraculeuze wijze doen verdwijnen. Je schrapt best alle dierlijke melk uit je voedingspatroon, zoals koemelk. Je vermijdt ook beter een teveel aan zuivel, zoals plattekaas of yoghurt.

Nooit meer zuivel?

Dat nu ook weer niet! Tegenwoordig vind je in elke supermarkt lactosevrije melk, yoghurt en andere zuivelproducten. Hier is vooraf het enzym lactase aan toegevoegd, zodat de lactose al in het product zelf verteerd wordt. Maar dat is het enige verschil. Lactosevrije melk smaakt ongeveer hetzelfde als gewone melk. Bovendien bevat het precies dezelfde voedingswaarden (calcium, vitamines, mineralen).