Piet De Praitere: “Kerstmis vind ik wel tof. Vooral omdat het een culinair feest is, met veel eten en drinken. Aangezien ik nu al twee kilo te dik sta, ga ik echt heel lelijk zijn na de kerstdagen (lacht). Het is vooral oudejaarsavond waar ik niet bepaald naar uitkijk. Ik heb dat nog nooit een toffe avond gevonden.”

Sociale druk

Bart Vanneste: “Op nieuwjaar is de sociale druk ook groot: een sms’je sturen naar de ene, afspreken met de andere,… Ik heb er altijd al miserie mee gehad. De Gentse Feesten vind ik veel spontaner. Daar kies je zelf wanneer je uitgaat. Deze zomer ben ik vier dagen na elkaar naar de Feesten gegaan: dat was perfect. Al zit ik intussen ook met mijn beperkingen.”

Dries: “Met je stoma en al? Ik heb zelfs al een paar keer twaalf uur niet gehaald met nieuwjaar (hilariteit). Uit zattigheid, maar ook eens omdat ik doodop was. Ik had al mijn maten uitgenodigd voor een oudejaarsdiner, met een zelfgemaakt twaalfgangenmenu. Ik was zo moe van al het koken dat ik nog voor twaalf uur in slaap ben gevallen, en pas ver in het nieuwe jaar wakker ben geworden.”

Wuzzy ochtenden

Bart: “Kerstavond is bij ons altijd een zware nacht, vaak blijven we plakken tot vier of vijf uur. En de ochtend nadien is iedereen wat wuzzy. Mijn vader zet altijd een kaasplank neer op kerstavond waar nooit van gegeten wordt, omdat iedereen al vol zit met vijf gangen. Maar de ochtend erna roven we die plank alsnog leeg. Ik vind het gezellig om de dag nadien nog wat te blijven ‘hangen’. Eigenlijk is dat nog toffer dan het echte kerstfeest.”

Moordzucht                        

Piet: “Veel familiefeesten zijn nogal een explosieve bedoening. Je ziet elkaar een heel jaar niet, en dan ga je opeens samen gezellig kerst vieren. Giet daar nog wat alcohol over, en het is vertrokken. Mensen beginnen ook steeds luider over elkaar en de muziek heen te praten, wat voor een licht agressief sfeertje zorgt. Ik heb mijn broer nog willen vermoorden op zo’n dagen, echt waar (plechtig). En daarom is Jezus op aarde gekomen: om die moordzucht tussen mensen te milderen.”