Intens geconcentreerd vullen ze vakje na vakje in, en ze stoppen niet voor de puzzel al zijn oplossingen prijsgeeft. Puzzelaars houden hun geest fris en weten niet wat verveling is!

Puzzelen is populair, en al zeker in de zomer. Heel wat vakantiegangers kiezen ervoor om aan het zwembad of op het strand te puzzelen. Lekker ontspannen en relaxen met een puzzelboek, en tegelijk genieten van de mentale uitdaging die erbij komt kijken. Inderdaad, puzzelen zet je letterlijk aan het denken. Je vergroot je woordenschat, ontdekt nieuwe benamingen en frist minder gebruikte woorden op. Wetenschappers weten al langer dat puzzelaars hun probleemoplossend vermogen trainen en hun cognitieve gezondheid onderhouden. Daardoor zijn ze beter gewapend tegen ouderdomsziekten zoals dementie.

Trends

Ook in de puzzelmarkt vind je bepaalde trends terug. Puzzels die aan populariteit winnen zijn lijnpuzzels (waarbij je de puntjes met lijnen moet verbinden), Japanse puzzels (een beeldpuzzel met getallen boven en links van het diagram) en ‘Zoek de verschillen’. Bij jongeren zijn vooral de cijferpuzzels populair, zoals sudoku’s en binaire puzzels (met nullen en enen). Maar dé ongekroonde puzzelkoning in Vlaanderen blijft de Zweedse puzzel, waarbij de omschrijving in de plaats van de zwarte vakjes staat.

Vlaanderen vs. Nederland

In Vlaanderen bestaat er een heuse puzzelindustrie. Elke zomer komen er speciale puzzeluitgaven op de markt, zoals Vakantiepuzzels en Zomerpuzzels. Ook bekende merken zoals VTM brengen puzzeltijdschriften uit. Zo kan de kijker zijn favoriete programma toch een beetje meenemen op vakantie. Puzzelboeken in Vlaanderen zijn trouwens anders dan die in Nederland. De puzzelredacteurs waken erover dat de omschrijvingen op maat zijn gemaakt van Vlamingen, dus geen 'rivieren in Nederland' of ‘Plaats in Noord-Flevoland’ in Vlaamse puzzels! Ook qua woordenschat verschillen de nationale puzzels van elkaar. Een kleed is een tapijt in Nederland, maar een jurk in Vlaanderen. En Nederlanders hebben nog nooit een croque-monsieur gegeten, net zoals wij geen tosti’s kennen.

Geen vervaldatum

Kunnen puzzels gedateerd zijn? De meeste puzzels hebben geen vervaldatum. Hier en daar duikt er weleens een modewoordje op in het rooster, of een Bekende Vlaming met een onvoorspelbare houdbaarheidsdatum, maar dat zijn eerder de uitzonderingen. Wel brengen sommige puzzelmedia speciale puzzels uit, over een welbepaald thema of actueel onderwerp zoals Bergen, de Culturele Hoofdstad van Europa 2015. Maar de meeste puzzels blijven eeuwig actueel.