Van de kleinste gezelligste dorpjes, tot in de grootste, bruisende Vlaamse steden wordt er gedanst, gezongen, gespeeld, genoten en gelachen.

Tomorrow Land, Rock Werchter en Pukkelpop hebben ondertussen al geen introductie meer nodig, ieder jaar trekken honderdduizenden festivalgangers van overal ter aarde naar deze toppers. Maar Belgiës festivalscene gaat heel wat verder dan enkel deze grote namen. In Vlaanderen vind je een hele resem aan spectaculaire, originele en vooral superleuke stadsfestivals.

Waarom jij dit jaar ook één van de vele stadsfestivals zou moeten bezoeken? Daar hebben we 8 goede redenen voor!

1. Rijk aanbod

Vlaanderen telt een heel repertoire aan verschillende soorten stadsfestivals, ieder diertje vindt zijn pleziertje dus wel. Dans op hiphop en reggae tijdens het Brusselse Couleur Café, geniet van een streepje jazz op het Gentse Jazz in ‘t Park of laat je benen helemaal los op populaire rock tijdens Grensrock in Menen.

2. Goedkoop

Stadsfestivals zijn vaak een heel pak goedkoper dan de grotere festivals. Veel van hen zijn trouwens helemaal gratis en voor niks! Meer geld voor pintjes!

3. Ook grote namen

Sommige stadsfestivals zijn ondertussen al uitgegroeid tot grote edities en weten dus ook grote namen te strikken. Voorbeelden nodig?

  • De Gentse Feesten in ... Gent uiteraard
  • Suikerrock in Tienen
  • Brussels Summer Festival in onze hoofdstad
  • Lokerse feesten in het Oost-Vlaamse Lokeren

4. Meer dan alleen muziek

Heb je eens zin in iets anders? Vlaanderen telt een aantal spectaculaire, superleuke festivals die heel wat verder gaan dan muziek. Kom dan naar het Aalsterse Cirk!, en geniet drie dagen lang van theater, dans, acrobatie, humor en spanning. Of wat dacht je van Theater Aan Zee; een tiendaags theater- en muziekfestival in Oostende?

5. Een stad biedt iets extra

Uitgedanst, -gezongen en –gevierd? Dan kan je even op adem komen in de stad zelf en in alle stilte uitrusten in een gezellige koffie- of loungebar.

6. Verhoogd comfort

Één van de grootste pluspunten, voor mij en vast ook voor een heleboel andere vrouwen, zijn de toiletmogelijkheden op stadsfestivals. Naast de beschikbare Toi Toi’s stellen cafés en restaurants dikwijls ook hun toiletten ter beschikking tegen een piepklein prijsje. En believe me, dat prijsje is het waard.

7. Eigen douche, eigen bed

In tegenstelling tot bij festivals op een weide, wordt er bij stadsfestivals niet zo dikwijls overnacht. Lekker je eigen douche in en achteraf in je eigen, zachte bed slapen. Geen rondzwervende, ongewassen festivalgangerlook dit jaar dus !

8. Ruim aanbod aan eten

Geen zin in friet, kebab, pizza of belegde broodjes? In de stad zelf vind je dikwijls een ruime keuze aan restaurantmogelijkheden als je op het festival zelf je gading niet vindt.

Zo, 8 goede redenen waarom jij deze zomer één van Vlaanderens stadsfestivals moet bezoeken. Onze taak zit er dus op. Nu is het aan jou: festivaloutfit aan, vrienden optrommelen, zonnebril op en gaaaaaaaan!

Carre curieux
Dirque en Fien
Galapiat cirque
Vuurlotussen - De Vuurmmeesters (© foto Marc Ras)
cie POC (@ foto Nicolas Joubard)