1. Goed borstelen is de boodschap

Heel wat honden- en katteneigenaars borstelen hun huisdier te weinig. Hoe vaak je moet borstelen of kammen, hangt af van de vacht van je hond of kat. Heb jij een langharige hond of kat, borstel de vacht dan dagelijks. Zo vermijd je dat de vacht begint te klitten of te vervilten. Je wil immers niet dat je huisdier last krijgt van jeuk of huidziektes. Ook een ras met korte haren moet af en toe gekamd worden. Door het kammen van jongs af aan te leren, voelt je huisdier zich er gemakkelijker comfortabel mee.

 

2. Kies voor aangepaste producten

Naast een regelmatige borstelbeurt, was je je huisdier best maandelijks met aangepaste vachtverzorgingsproducten om dode haren en huidcellen te verwijderen. Honden en katten hebben een andere huid- en vachtstructuur dan wij. Menselijke shampoos zijn dan ook niet geschikt voor honden en katten, zelfs niet de aangepaste producten voor baby’s.

Houdt je huisdier niet van een bad? Er bestaan ook reinigingsmousses waarbij je geen water hoeft te gebruiken. De mousse lost het vuil in de vacht op en kan vervolgens simpel uitgeborsteld of afgedroogd worden.

 

3. Gebruik een oogreiniger

Het traankanaal zorgt ervoor dat vuil in de ogen afgevoerd wordt. Bij sommige rassen blijft er echter vaak vuil achter in de ooghoeken waar het ingedroogde korstjes vormt. Een aangepaste oogreiniger is dan op zijn plaats. Deze reinigt de oogleden en verwijdert alle vuildeeltjes. Doordat de samenstelling van de oogreiniger bijna identiek is aan die van de tranen van honden en katten, is hij niet irriterend.

 

4. Reinig de oren

Bij sommige honden en katten stapelt het oorsmeer zich op, met vaak onaangename geurtjes als gevolg. Het is dan ook belangrijk om de oren van je huisdier regelmatig na te kijken en te reinigen indien nodig. Natte en vuile oren zijn immers een broeihaard van bacteriën en andere ongewenste bezoekers die aanleiding kunnen geven tot oorontstekingen. Gebruik geen reguliere wattenstaafjes want deze kunnen de gehoorgang beschadigen. Kies voor een aangepaste oorreiniger met een katoenen pad.

 

5. Bescherm de pootjes

De poten van honden en katten krijgen heel wat te verduren: ruwe ondergronden, warmte , koude. Met onze schoenen aan hebben wij hier geen last van, maar je huisdier krijgt soms af te rekenen met irritaties aan de voetzoolkussens. Je kan dit voorkomen door de kussentjes te behandelen met een potenbalsem.