Ondanks alle informatiekanalen vandaag, bestaan er nog heel wat vragen en misvattingen over wormen bij honden en katten. Wij proberen alvast enkele vraagtekens de wereld uit te werken.

Wist je dat:

 • Wormen niet altijd zichtbaar zijn bij je geliefde viervoeters?
  Je huisdier wordt niet altijd ziek van een worminfectie; en ook in de ontlasting zijn deze parasieten niet altijd te zien. Zo kan je hond of kat er lang mee rondlopen zonder dat het opgemerkt wordt. Ontwormen is dus regelmatig nodig!
   
 • Wormen niet alleen voor onze beestjes een last zijn, maar ook voor ons?
  Wij kunnen ook ziek worden van wormen, vooral kleine kinderen en oudere, verzwakte mensen. Zo kunnen we er bijvoorbeeld een lintworm aan overhouden, of lopen we risico op een spoelworminfectie.
   
 • Je je kat of hond meerdere keren per jaar moet ontwormen?
  Honden en katten jonger dan 12 weken moeten om de 2 weken ontwormd worden. Vanaf 12 weken tot 6 maanden moeten ze maandelijks een ontwormingskuur krijgen. Zij die ouder dan een halfjaar zijn worden best minimum 4 keer per jaar ontwormd.
   
 • Je kat die altijd binnenblijft ook wormen kan oplopen?
  Wormeitjes kunnen je huis binnendringen zonder dat jij het merkt. Ze kunnen bijvoorbeeld onder je schoenzool plakken en zo je huisdieren besmetten.
   
 • Je vooral bij je pup of kitten extra moet opletten voor wormen?
   Pups en kittens kunnen door het drinken van de moedermelk wormpjes krijgen. Maar de pups kunnen ook al besmet raken in de baarmoeder. Het is dus belangrijk dat je in de eerste weken al begint te ontwormen.
   
 • Je je hond of kat moet ontwormen wanneer hij of zij last heeft van vlooien?
  Lintwormen verspreiden zich altijd via een tussengastheer, zoals een vlo. Als je huisdier vlooien heeft, kan het dus goed zijn dat hij of zij ook last heeft van lintwormen.
   
 • Je door het eten van rauwe, ongewassen groenten en fruit ook parasieteneitjes kunt binnenkrijgen?
  Bijvoorbeeld door opname van besmette, ongewassen bosvruchten kan de vossenlintworm zich vestigen in de lever met ernstige gevolgen. Was dus steeds goed uw rauwe groenten of fruit!
   
 • Je je hond of kat niet moet ‘trakteren’ op rauw slachtafval?
  Net zoals dat wij een lintworm kunnen oplopen door rauw vis of vlees te eten, geldt dat voor onze viervoeter evenzeer. Voeder dus geen rauw slachtafval!