Een groot hart voor dieren

David leerde Kia kennen toen hij op café zat. Hij hoorde haar nog voor hij haar zag, want Kia lag buiten het café, in een glascontainer vol scherven. Daar was de kleine Jack Russel gedumpt door haar vorige eigenaar. Met de hulp van de brandweer kon Kia worden bevrijd. David nam Kia in huis, waar ze snel vriendjes werd met Sammy, de bobtail die al langer bij David woonde.

Dit (waargebeurde) verhaal, amper enkele weken oud, illustreert nog eens twee dingen. Er zijn in Vlaanderen nog altijd mensen die beestachtig met dieren omgaan. Maar er zijn ook ontzettend veel mensen met een groot hart voor dieren. Elke dag tonen honderdduizenden Vlamingen veel liefde voor een huisdier, en krijgen in ruil ook veel liefde terug. Eén gezin op vier bezit bijvoorbeeld minstens één kat. Ook mijn gezin en ikzelf zijn heel  gelukkig met onze mollige kater Ponpon, en onze varkens Mignonette en Kotelet.

Een juiste zorg

Huisdieren kunnen ontzettend veel betekenen voor hun baasjes, maar het zijn natuurlijk geen gebruiksvoorwerpen, die alleen maar dienen voor vermaak. Het zijn levende wezens, die de juiste zorg nodig hebben en altijd een humane behandeling verdienen. Helaas zijn er nog altijd te veel mensen die lichtzinnig een dier in huis halen, zonder goed te beseffen welke verantwoordelijkheden dit met zich meebrengt.

Een dier verdient een leven lang de goede verzorging. In sommige gevallen is ook sterilisatie nodig. Vandaag zijn er in Vlaanderen bijvoorbeeld nog altijd te veel katten en elk jaar worden er nog meer dan tienduizend katten geëuthanaseerd.

Het begint al bij de keuze voor een dier. Jammer genoeg gaan veel mensen nog steeds op zoek naar zo een donzig hondje dat perfect in je handpalmen past. Nochtans gaat het vaak om dieren die te snel bij de moederhond zijn weggehaald – een praktijk waar vooral malafide broodfokkers uit het buitenland bedreven in zijn. Tegelijkertijd wachten heel wat lieve dieren in het asiel op een nieuwe thuis. Als eerste Vlaamse minister van Dierenwelzijn ga ik de strijd tegen de broodfok opvoeren, maar ook baasjes hebben een verantwoordelijkheid om de vraag bij broodfokkers niet te voeden. Ik kan als alternatief onze asielen warm aanbevelen. Die asielen krijgen trouwens een steeds betere omkadering en begeleiding vanuit Vlaanderen. Zo bestaat er nu ook een opleiding specifiek voor medewerkers van asielen.

Verantwoordelijke eigenaars

Een dier verdient een leven lang de goede verzorging. In sommige gevallen is ook sterilisatie nodig. Vandaag zijn er in Vlaanderen bijvoorbeeld nog altijd te veel katten en elk jaar worden er nog meer dan tienduizend katten geëuthanaseerd. Dat is schrijnend, maar het is het logisch gevolg van de gebrekkige aandacht voor sterilisatie in het verleden. Ook hier dragen eigenaars een belangrijke verantwoordelijkheid om veel dierenleed te voorkomen. Als investering is het de kost zeker waard, want een ongesteriliseerde kattin kan op amper een jaar tijd heel wat nakomelingen voortbrengen. Het is ook een investering in de gezondheid van het dier, want een gesteriliseerde kat is minder vatbaar voor ziektes als kattenleucose en kattenaids.

Gelukkig bestaat de grote meerderheid van baasjes uit mensen die het goed menen met hun huisdier.

Zorg dragen voor een dier roept vaak vragen op. Wat doe je tijdens vakantieperiodes? Hoe ga je het best om met stressvolle situaties, zoals het afsteken van vuurwerk? Heel veel huisdiereigenaars scholen zichzelf voortdurend bij en blijven zoeken naar de beste manier om hun dier te verzorgen. Die leergierige baasjes komen zeker aan hun trekken met de campagne ‘Mijn Huisdier’, die aan thema’s zoals voeding, verzorging, gezondheid en welzijn de gepaste aandacht besteedt.

Gelukkig bestaat de grote meerderheid van baasjes uit mensen die het goed menen met hun huisdier. De hardleerse minderheid die een dier verwaarloost of mishandelt gaan we harder aanpakken. De inspectie wordt grondiger en kordater, en als Vlaams minister probeer ik ook de steden en gemeenten te betrekken in de bestrijding van dierenmishandeling. Zo hoop ik veel dierenleed te vermijden, en te voorkomen dat lieve dieren ooit in een glascontainer vol scherven belanden.