• Mee op reis

Neem je je dier mee op reis? Laat het dan vooraf wennen aan zijn reismand door deze enkele dagen voor vertrek open en toegankelijk te laten. Leg er een dekentje in, zodat het zijn geur kan afgeven. Indien je met de wagen op reis gaat, stop dan regelmatig om je dier uit te laten en te laten drinken. Om problemen te voorkomen, neem je best het favoriete eten en de snoepjes van je huisdier mee.

Zorg - indien nodig - ook voor de nodige vaccinaties, antivlooien- en ontwormingsbehandelingen. Check daarnaast ook de regels voor dieren in het land van je bestemming én de landen waar je doorreist. Kies voor een diervriendelijke accommodatie en zorg op warme bestemmingen voor voldoende schaduw en drinkwater.
 

  • Op dierenhotel

Breng je jouw dier naar een pension? Zorg er dan zeker voor dat je de gebruikelijke speeltjes en een dekentje meeneemt als herkenbare elementen en voor hun vertrouwde geur. Let er ook op dat het pension erkend is door de dienst Dierenwelzijn. Zo ben je er zeker van dat je huisdier optimaal verzorgd wordt. Het is aangeraden om eerst eens op voorhand te gaan kijken in het pension, en eventueel zelfs verschillende pensions met elkaar te vergelijken.
 

  • Logeren bij vrienden of familie

Logeert je geliefde huisdier bij vrienden of familie, laat het dan ruim op voorhand al enkele keren kennismaken en bezoek eventueel in de weken ervoor al enkele keren hun huis. Zo kan je huisdier alvast wennen aan zijn tijdelijke nieuwe omgeving. Geef ook hier vertrouwde voorwerpen mee zoals een deken of speelgoed. Maak bovendien notities voor je vrienden en familie over de nodige verzorging, voeding, beweging, enz.
 

  • Oppas aan huis

Ook als je kiest voor een oppas bij je thuis, is het goed om het dier vooraf alvast kennis te laten maken met deze (nieuwe) persoon. Maak goede afspraken en informeer de oppas over de gewoontes van je dier. Voorzie ook voldoende eten waarmee ze de hele periode doorkomen en maak een lijstje met alle details voor de verzorging van je huisdier. Noteer tot slot ook de gegevens van je vaste dierenarts.
 

  • Rustgevende voedingssupplementen

Welke van bovenstaande oplossingen je ook kiest, deze nieuwe ‘situatie’ kan behoorlijk wat onrust veroorzaken bij jouw hond of kat. Als je weet dat jouw huisdier erg onrustig wordt van verandering, neem dan op tijd maatregelen. Dat kan onder meer door het geven van natuurlijke, rustgevende voedingssupplementen. Deze helpen je huisdier om te ontspannen en beter om te gaan met ongemakkelijke of nieuwe situaties.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vetoquinol.