Het opzet is tweeledig: sensibiliseren én maaltijden inzamelen voor asieldieren. Naar aanleiding van het begin van de zomer en de vakanties die voor de deur staan, wil de actie diereneigenaars sensibiliseren en wijzen op hun verantwoordelijkheden. We vragen Geena Lisa om meer uitleg over de actie.

Op welke manier proberen jullie de mensen te sensibiliseren?

“We willen de mensen wijzen op hun verantwoordelijkheden, maar ook duidelijk maken dat er oplossingen zijn. Je hoeft je dier niet gewoon achter te laten. Er zijn dierenhotels, maar misschien ook vrienden, familie of buren die enkele weken op je dier kunnen passen. Wanneer het over katten gaat is het zelfs nog makkelijker: er moet enkel ’s ochtends en ’s avonds iemand langskomen om eten te geven. Onze boodschap is dus dat mensen eerst naar oplossingen moeten zoeken vooraleer ze hun dier naar een asiel brengen. Zet het in ieder geval nooit alleen op straat.”

“Langs de andere kant is het ook typisch aan de zomer dat mensen er dan net aan denken om een dier in huis te halen. Het is immers mooi weer, gezellig om te gaan wandelen enzovoort. Daarom is het de juiste periode om mensen proberen warm te maken voor een dier uit het asiel. Er zitten zoveel dieren voor het kiezen die ook recht hebben op een warme thuis. Denk je er dus aan om een dier in huis te halen, ga dan zeker eens langs in het asiel en probeer een achtergelaten dier een tweede kans te geven. Maar daarbij moeten je er ook opnieuw bij stilstaan dat je het ook in de winter op een waardige manier kan opvangen en verzorgen.”

Hoe zamelen jullie met de actie maaltijden in voor asieldieren?

“Buiten sensibilisering is het doel dus ook om maaltijden in te zamelen. Dit jaar hebben we het doel gezet op 300.000 maaltijden. Daarbij worden we ondersteund door Pedigree en Whiskas, en dat al voor het achtste jaar op rij. Ieder jaar wordt dit doel ambitieuzer. Vorig jaar verzamelde ‘Dieren voor Dieren’ nog 250.000 maaltijden, en daar willen we nu nog eens 50.000 willen bij doen. Concreet kan je er met elke aankoop van 10 euro bij Pedigree of Whiskas voor zorgen dat een asiel één gratis maaltijd ontvangt. Maar ook wanneer je de facebook-pagina van Pedigree liked wordt er al een maaltijd geschonken. Op deze manier willen we asielen helpen om financieel gezond te blijven.”

Waarom bent u sinds dit jaar ambassadrice geworden van deze actie?

“Ik heb zelf maar liefst 7 honden, dus ik heb persoonlijk een groot hart voor viervoeters. Onlangs ben ik via een kennis in contact gekomen met dierenasiel Het Blauwe Kruis. Zij hadden gehoord over mijn liefde voor honden en vroegen me daarom of ik interesse had om hen in deze actie te steunen. Ze hebben me toen enkele frappante cijfers voorgelegd en uitgelegd hoe ze te werk gaan, en ik was meteen overtuigd. Ik kende Het Blauwe Kruis ook al omdat ik er als jong meisje nog heb gewerkt als vrijwilligster. Ik kende het reilen en zeilen van een asiel dus wel al.”

Wat zijn uw eerste indrukken als ambassadrice?

“Ik was natuurlijk al wat voorbereid omdat ik al werkervaring had in een asiel. Maar wat me het meeste aangrijpt is dat er vandaag toch nog altijd zoveel dieren op straat worden gezet in België. Waarom haal je dan in de eerste plaats een dier in huis? Sommigen laten hun dier achter langs de straat, vastgebonden aan een boom, of anderen gaan het vastmaken aan de poort van het asiel. Dat is verschrikkelijk. Een dier heeft ook nood aan warmte, verzorging en liefde. Denk na vooraleer je het in huis haalt. En als je het dan toch niet georganiseerd krijgt, zoek dan een andere warme thuis of een oplossing die niet zo onterend is.”

De actie wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd, welke evolutie is er?

“Het gaat absoluut in stijgende lijn. Ieder jaar worden er meer maaltijden ingezameld. Door dit jaar samen met Julie Taton ambassadrice te worden van de actie, en deze zo een gezicht te geven, hoop ik er nog meer aandacht op te vestigen. Het doel is simpel: minder verlaten dieren en meer ingezamelde maaltijden. Door als spreekbuis op te treden zet ik er met veel plezier mijn schouders onder. Net zoals nu geef ik heel wat interviews over de actie. Bovendien probeer ik, wanneer mijn agenda het toelaat, aanwezig te zijn op events die een meerwaarde kunnen betekenen voor onze actie.”

Geena Lisa geeft graag tiips voor eigenaars die hun dieren thuis laten of ze meenemen op reis.