Kan mijn kat het hele jaar door last hebben van vlooien?

Eerst en vooral zijn vlooien niet dier-specifiek. Dus zowel honden als katten als andere dieren kunnen er last van hebben. Vlooien zijn er het hele jaar door, al is de voortplantingscyclus van de vlo wel trager in de winter. In een warm huis kunnen die eitjes de hele winter overleven, dus behandel je de dieren best het hele jaar door.

Hoe zie je of je huisdier vlooien heeft?

Je kat of hond zal heel veel jeuk hebben. Als het lijkt of er zwarte zandkorreltjes van de vacht komen, zijn dat mogelijk vlooien. Een goede truc is een wit blad te nemen en onder je huisdier te leggen. Wrijf dan over hun vacht zodat er korrels op het blad vallen. Doe een druppel water over je vinger en ga ermee over de korrels. Blijven ze zwart en heel, dan zijn het zandkorrels. Trek je er een roodbruine streep mee, dan zijn het vlooienuitwerpselen.

Kan je vlooien ook preventief behandelen?

Ja. Wanneer de hond of kat schilfers verliest, voeden de larven van de vlo zich met die schilfers. Preventieve druppels laten een product na op die schilfers waar larven van doodgaan. Als je huisdier al vlooien heeft, doden druppels of tabletten die binnen de twee uur. Er is ook een spray die je op de huid kunt spuiten, eveneens met snel effect. Je koopt deze wel best bij de apotheek of bij de dierenarts, want daar vallen de producten onder de geneesmiddelenwet en zijn ze effectiever. Lees altijd aandachtig de bijsluiter. Een dosis voor een hond kan fataal zijn voor een kleine kat.

Hoe kan ik de kans verkleinen dat mijn hond teken krijgt?

Honden krijgen vooral teken wanneer ze in een bosrijke omgeving of hoog gras gaan wandelen. De aanwezigheid van teken hangt ook af van de temperatuur. Van april tot oktober breng je best één keer per maand speciale druppeltjes aan op de huid om je hond tekenvrij te houden. In de winter komen teken bijna niet voor, tenzij bijvoorbeeld in een paardenstal, omdat het daar warm is. Komt je hond vaak in een stal, behandel hem dan ook in de winter.

Hoe zie je of je hond een teek heeft?

Bij kortharige honden kun je het vaak goed zien. Ze hebben dan een uitstulping onder hun huid. Bij langharige honden zal een teek minder hard opvallen, zeker als die redelijk diep zit. Je aait je hond best elke dag eens goed, en voelt dan of er geen bultjes te vinden zijn.

Hoe merk je of je dier wormen heeft?

Hiervoor controleer je best de stoelgang. Spoelwormen die dood gaan, zitten in de stoelgang en zien eruit als spaghettidraadjes. De lintworm vind je vooral bij katten die muizen en vogels vangen. Dat zijn hele kleine wormpjes, van 1 of 2 centimeter, die uit hun poep kunnen kruipen. Als zo’n worm opdroogt, lijkt het net een dikke rijstkorrel.  Maar de diagnose is meestal niet makkelijk te stellen, dus behandel je je dieren best preventief.

Is preventieve ontworming altijd nodig, bijvoorbeeld ook voor binnenhuiskatten?

Je geeft je huisdier best altijd een preventieve behandeling tegen wormen. Hoe vaak hangt af van hun leefomgeving. Heb je een kat die nooit buitenkomt en enkel blikvoer en droge korrels eet, dan volstaat het hen één keer per jaar te behandelen. Maar wanneer je kat dikwijls buiten gaat, dan zou je jaarlijks vier keer een ontwormingsproduct moeten geven. Hetzelfde geldt voor honden. In de stad hebben ze minder risico op besmetting. Maar wanneer ze naar een hondenschool, bos of speelweide gaan, voorzie je best ook vier keer per jaar een behandeling.

Moet je speciale voorzorgen nemen tegen parasieten bij een hond uit het asiel?

Een hond die uit het asiel komt, moet zeker ontwormd worden en je past best ook een vlooienbehandeling toe. Vooral voor puppy’s is er bovendien een kans dat ze giardia hebben, een parasiet die het darmstelsel aantast. Heeft je pup last van diarree en eventueel bloed bij de ontlasting, dan kan je een snelle test doen bij de dierenarts. Die kan je vervolgens een speciaal product geven om aan je pup toe te dienen.