Kinderen houden van dieren, maar ook volwassenen zijn er dol op. Gelukkig hoef je niet op een boerderij te wonen om kippen te houden, ook in een stadstuintje kan je dagelijks rekenen op verse eitjes. Bovendien zijn kippen goede afvalverwerkers: ze consumeren veel groente-, fruit- en tuinafval dat anders gerecycleerd, gecomposteerd of verwerkt moet worden. Gevarieerde keukenrestjes, in combinatie met aanvullende graanmengelingen met legkorrel, houden je kippen in prima conditie. Je kan kippen ook sporadisch verwennen met een snack om ze handtam te maken.

Rust en sfeer

Voor wie niet zo van kippen houdt, zijn buitenvogels ook een leuk alternatief. Of je nu op het platteland woont, een klein stadstuintje hebt of enkel een terras, tuinvogels kan je overal houden. Vogels in huis of in de tuin maken onze omgeving natuurlijker en zorgen voor de nodige rust en sfeer, iets waar we stiekem allemaal naar op zoek zijn in onze drukke en gejaagde samenleving. Ook ouderen stellen het gezelschap van vogels erg op prijs en voelen zich over het algemeen gelukkiger en minder eenzaam. De zorg voor het dier wordt een nieuw doel in hun leven en vermindert het gevoel van depressie of sociaal isolement. Hun muzikale gezangen krijgen we er gratis en voor niets bij!

Diversiteit

Ook al heb je zelf geen huisdieren, toch kan ook jij je steentje bijdragen om de biodiversiteit in de tuin te behouden. Natuurlijke plekken waar vogels graag nestelen zijn stilaan aan het verdwijnen doordat betonnen constructies de overhand krijgen in ons verstedelijkt landschap. De laatste vogeltellingen tonen aan er steeds minder verschillende soorten vogels terug te vinden zijn in een standaard tuin. Sommige vogels ondervinden moeilijkheden om geschikte nestplaatsen of voedsel te vinden. Vogels hebben in de winter nood aan vetten om de koude nachten door te komen. In de lente zijn vooral eiwitten cruciaal voor de kweek. Help de diversiteit te behouden en bied de wilde vogels onderdak en voedsel aan door het plaatsen van een nestkastje of voederbakje. Voel jij ook de kriebels om de biodiversiteit in de tuin te ondersteunen? Ga dan zeker eens langs bij een dierenspeciaalzaak of tuincentrum om de hoek en vraag deskundig advies over het uitgebreide gamma aan producten.

 

In samenwerking met Versele Laga