Niet elke hond heeft evenveel vachtverzorging nodig. Veel hangt af van het ras, of je hond veel in plassen springt of door hoog gras loopt, enz. Er zijn ook heel veel manieren om je huisdier te verzorgen: kammen, borstelen, wassen of regelmatig langs gaan bij het hondensalon. Zorg ervoor dat je hond al vroeg aan het borstelen went. Maak er een fijn moment van en stop als hij het vervelend vindt.

Wassen doe je bij de ene hond al wat sneller dan de andere. Belangrijk is wel de juiste shampoo te kiezen, speciaal gemaakt voor honden, omdat ze een heel andere huid en haar hebben dan wij. Maak je hond eerst nat, verdun de shampoo en wrijf die eerst tussen je handen voor je die in de vacht masseert. Goed naspoelen is natuurlijk evenzeer belangrijk.

Wanneer je je hond borstelt, moet je rekening houden met het soort vacht dat hij heeft. Een oppervlakkig geborstelde vacht kan er op het eerste zicht mooi uitzien, terwijl de ondervacht toch nog samenklit. De huid kan dan niet meer ademen en zal gaan jeuken. Wacht je te lang om de ondervacht te borstelen, dan klit die zo hard samen dat je je hond alleen nog maar kan laten scheren. In heel ernstige gevallen moet dat gebeuren onder narcose, bij de dierenarts

Wat met huidproblemen?

Zowat alle honden, en zeker wanneer ze actief zijn, kunnen een ontsteking krijgen aan de huid. Dat zie je bijvoorbeeld vaak bij honden die in zee zijn geweest. Andere honden hebben vaak last van schilfertjes, of dikwijls krijgen ze jeuk. Als ze dan gaan krabben, ontstaan er opnieuw letsels. Het is daarom altijd aangeraden om langs de dierenarts te gaan als je ziet dat je hond zich erg vaak krabt. Die kan hem grondig onderzoeken en de juiste diagnose stellen. Vlooienbeten bijvoorbeeld, komen heel vaak voor, en geven je hond een zeer intense jeuk. Daarom is het ook goed je hond sowieso het hele jaar door te ontvlooien.

Een behandeling kan bestaan uit een spuitje of pilletjes, maar heel vaak krijg je een speciale shampoo mee om het huidprobleem aan te pakken. Heel wat baasjes gebruiken die shampoo echter te weinig. Voor een goed effect moet je je hond dikwijls drie keer per week wassen gedurende een maand, maar amper één op vijf eigenaars houdt dat vol.

Om dat probleem op te lossen zijn er nu speciale mousses die dezelfde werking hebben, maar veel gemakkelijker zijn in gebruik. Je spuit de mousse gewoon op je hand en wrijft er je hond mee in. Het enige nadeel is dat de mousse alleen niet volstaat, en je die af en toe nog moet afwisselen met de bijbehorende shampoo. Op dezelfde manier kan je ook een shampoo combineren met een bijbehorende micro-emulsie. Die spray je tussen de shampoobeurten door over je hond zonder het in te masseren.

Gezonde voeding voor een mooie vacht

Net als bij mensen heeft gezonde voeding voor honden een sterke invloed op het hele gestel, en dus ook op de vacht. Bij hondenbrokken en bereide maaltijden zorgt men er normaal gezien voor dat aan alle voedingsbehoeften wordt voldaan. Maak je zelf zijn eten, let er dan op dat je genoeg variatie in de maaltijden brengt. Laat je hond ook eens nakijken bij de dierenarts, om er zeker van te zijn dat hij geen extra voedingssupplementen nodig heeft. Een tekort aan bepaalde essentiële vetzuren of zink kan bijvoorbeeld een ongezonde vacht geven.