Vanaf hun puberteit – afhankelijk van het ras varieert dit van 6 tot 18 maanden – kunnen honden zich voor de eerste keer voortplanten. Maar vooraleer u beslist om aan jongen te beginnen, moet u zeker zijn dat uw hond in een goede conditie verkeert, dat zij de juiste vaccinaties gekregen heeft en dat ze correct ontwormd is. Sommige ziektes kunnen worden overgedragen op de puppies. Katten kunnen vanaf de leeftijd van 7 tot 10 maanden voor de eerste keer jongen dragen

Krolse dagen

Bepaald gedrag geeft aan dat een kat klaar is om mama te worden. Een krolse kat beweegt zich langzaam voort met haar staart in de lucht, ze rolt over de grond met haar buik omhoog en ze miauwt om mannetjes te lokken. Deze periode duurt ongeveer 4 tot 10 dagen, maar reeds vanaf de eerste dag kan de kat bevrucht worden.

Bij honden zwelt tijdens de loopsheid het vrouwelijke geslachtsdeel op en kunnen er zich gedurende een achttal dagen bloedingen voordoen. Tijdens deze periode lokt ze mannetjes, maar vindt er geen gemeenschap plaats. Pas vanaf de 6de dag na de eerste bloeding kan het mannetje aan het vrouwtje voorgesteld worden.

Tekenen van geluk

Bij een zwangere kat zwellen de tepels op en worden ze donkerrood. Ze kan tekenen van misselijkheid vertonen en na 5 maanden zwelt haar buik op. Maar ook haar gedrag verandert: ze zal of meer affectie tonen of zich afzonderen. Een bezoekje aan de dierenarts geeft uitsluitsel. De echografie is betrouwbaar vanaf de 20ste dag, maar vanaf de 40ste dag zijn de jongen pas zichtbaar op de röntgenfoto. Een dracht bevat normaal 2 tot 6 poesjes.

Bij honden kan een zwangerschap vanaf dag 25 vastgesteld worden en na 50 dagen kan men op een röntgenfoto zien hoeveel puppies er in aankomst zijn. De zwangerschap varieert van 58 tot 68 dagen

De nodige voorbereidingen

Op het einde van de zwangerschap zoekt een kat een rustige plek op in huis. Met het oog op de bevalling, kan u een kartonnen doos van 60 cm op 90 cm en met een hoogte van minstens 45 cm klaarzetten. Voorzie een overdekking zodat de katjes warm gehouden worden en beschermt zijn tegen tocht. Maak ook een opening in de zijkant waarlangs de mama het nest binnen en buiten kan. Leg onderaan in de doos krantenpapier en een zachte doek.

Ook bij honden moet u twee tot drie weken op voorhand de bevalling voorbereiden. U kiest best een rustige en donkere plek uit waar u een kist plaatst van ongeveer 1,5 m op 1,5 m met onderin voldoende krantenpapier. Voorzie een infraroodlamp, want de puppies kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet zelf regelen.

De grote dag

Wanneer uw hond een donkergroene bloeding uitstoot, is haar placenta losgekomen en zullen de puppies niet lang meer op zich laten wachten. De periode tussen de komst van de verschillende jongen kan variëren van 10 minuten tot 2 uur. De puppies zijn ingepakt in een zak gevuld met vruchtwater, maar de mama zal hen meteen na de geboorte schoonlikken.

De weeën van een kat zijn zichtbaar met het blote oog. Tussen de geboorte van het eerste katje en het volgende zit normaal 15 minuten tot een half uur. Ook katten lekken hun jongen schoon na de geboorte. Vervolgens zal de kat zich op haar zij leggen om haar jongen te voeden. De poesjes vinden dankzij hun reukvermogen blindelings de tepels van hun moeder.