Ook huisdieren mogen hun maag niet overbelasten. Best spreid je daarom hun porties voldoende doorheen de dag, zeker wanneer de temperaturen oplopen. Doe je dit niet, kan dit zwaar zijn voor hun maag en zal hun bloedsomloop overbelast raken. Dit kan vooral een gevaar betekenen voor oudere en zieke dieren.

Tips voor een gezonde Frits

Laat je hond of kat meerdere keren per dag kleine porties eten. Zorg voor een goede mix van droog- en natvoer. In droogvoer zitten allerlei voedingsstoffen, mineralen en vitaminen die belangrijk zijn voor je huisdier. Natvoer bevat dan weer vlees en vocht. Het vlees zorgt voor een evenwichtige voeding, wat belangrijk is voor carnivoren zoals katten. Het vocht in het natvoer is erg belangrijk in de zomer; het zorgt voor een extra, noodzakelijke hydratatie. Denk eraan, geef je huisdier pas te eten na de wandeling. Daarnaast is het belangrijk dat je het eten en drinken op kamertemperatuur serveert. Natvoer of water dat rechtstreeks uit de ijskast komt, kan voor spijsverteringsproblemen zorgen bij je beestje

Water is niet enkel voor vissen

Een goede hydratatie is van groot belang in de zomer. Zet meerdere bakjes water klaar, zowel binnen als buiten. In het waterbakje van je hond kan je wat druivensuiker doen, zo krijgt hij of zij extra energie. Katten kunnen lange periodes gaan zonder water te drinken. Toch is water ook voor hen noodzakelijk en moeten ze hier aan wennen. Zet veel verschillende bakjes schoon water klaar, en plaats deze niet te dicht bij hun voedsel. Ze zijn gewend om in de natuur hun water ver van hun eten te vinden

Polly wants a cracker

Het voedsel van je vogel moet in de lente en zomer meer eiwitten en kalk bevatten, en minder vet dan in de winter. Wil je je vogel wat kalk geven, dan zijn uitgekookte, fijngestampte eierschalen een prima tussendoortje. Daarnaast zijn frisse stukken fruit en groenten welkom, ook voor je knaagdier. Schuif hen af en toe een stukje banaan, appel of peer toe, maar slechts in beperkte mate. Groenten zoals wortel, broccoli en paprika zijn ook uiterst geschikt als frisse maaltijd. Let op: geef je huisdier enkel onbehandelde producten en zorg ervoor dat ze eerst geschild en schoongemaakt zijn.

Mythes over Minou

Toch nog even enkele mythes de wereld uithelpen:

  • Stelling: Gewone melk kan geen kwaad voor een jong katje.

    Fout: gewone melk zadelt je kat vaak op met diarree, geef haar daarom speciale kattenmelk. Deze is lactosearm en bevat vitaminen, mineralen en taurine. Geef nooit melk aan je volwassen kat, deze verdraagt de melk niet meer en zal spijsverteringsproblemen krijgen.
     
  • Stelling: Een klein koteletje van de barbecue: smullen voor onze Max!

    Fout: geef je viervoeter nooit barbecuevlees met botjes. Door het garen van het vlees op de barbecue is de structuur van de botten veranderd. Ze zijn hard geworden en gaan splinteren, wat schade aan de mond van je hond kan brengen.

    Bon Appetit!