Commerciële voeding is gezond

De commerciële voeding die je in dierenspeciaalzaken vindt, bevat alle ingrediënten voor een evenwichtige voeding voor je hond. Ze zijn zo samengesteld dat elke maaltijd voldoet aan alle voedingsbehoeften van je hond. Maak je geen gebruik van commerciële voeding en stel je zelf een dieet samen, vraag dan advies aan je dierenarts. In de praktijk zien we namelijk te vaak dat zelfbereide voeders onvoldoende uitgebalanceerd zijn. Zo kunnen ze mogelijk skeletafwijkingen en andere problemen veroorzaken bij je hond.

Ander hondenras, andere voeding

De voedingsbehoefte van je hond hangt af van zijn ras, zijn grootte, zijn leeftijd, hoe actief hij is en of hij gesteriliseerd werd of niet. Kleinere hondenrassen hebben bijvoorbeeld meer energie nodig dan grotere rassen. Die energie halen ze vooral uit eiwitten en vetten. Grote rassen hebben meer behoefte aan extra mineralen zoals kalk en fosfor. Is je hond gesteriliseerd en krijgt hij relatief weinig beweging, dan wordt het risico op overgewicht groter. Dat kan je beperken door hem aangepaste dieetvoeding te geven.

Premium staat voor kwaliteit

Het verschil tussen merken is groot, zowel op het vlak van samenstelling als qua smaak. Sommige hondenvoeders bevatten een hoog percentage granen, andere bestaan juist voor een groot gedeelte uit producten van dierlijke oorsprong. Kijk dus op de verpakking om de juiste samenstelling te achterhalen. Wil je er zeker van zijn dat je kwaliteit koopt, kies dan voor een premiummerk: dat bevat zeker alle vitaminen en mineralen om te voldoen aan de voedingsbehoeften van je hond.

Beloon met korreltjes, niet met restjes

Wil je je hond verwennen, geef hem dan wat extra korreltjes of een hondenkoekje. Zo vermijd je niet alleen dat hij gaat bedelen wanneer jij aan tafel gaat, het is ook beter voor zijn gezondheid. Groenten kunnen op zich geen kwaad, maar aardappelen of gesuikerde bereidingen kunnen obesitas in de hand werken. De extra korreltjes of dat smakelijke hondenkoekje compenseer je door bij de volgende maaltijd de portie wat kleiner te maken. Laat je hond ook voldoende bewegen.

Allergie? Kies voor aangepaste voeding

Sommige honden krijgen spijsverterings- of huidproblemen omdat ze allergisch zijn aan bepaalde ingrediënten. Je dierenarts kan door uitsluiting bepalen om welke allergie het gaat en kan je de juiste dieetvoeding aanraden.