1. Flits op het juiste moment

Een flits wordt meestal gebruikt als het donker is, maar op een zonnig dag kan die ook weleens van pas komen. De hoogstaande zon creëert vaak harde schaduwen rond je onderwerp. Met de flits werk je al deze schaduwen weg en creëer je een mooi belichte foto. Het is dan ook een goed idee de flits handmatig in te stellen, zodat jij zelf bepaalt wanneer er wel en niet geflitst wordt.

2. Plaats je onderwerp niet in het midden

Wanneer je vaste objecten fotografeert, denk je best aan je eigen standpunt. Het mooiste resultaat krijg je door je onderwerp niet in het midden van je foto te plaatsen, maar door het een beetje naar de zijkanten te positioneren. Bij deze techniek, beter bekend als de ‘gulden snede’, wordt het beeld horizontaal en verticaal in drieën gedeeld en het onderwerp bevindt zich dan op 1 van de vier snijpunten.

3. Verander van standpunt

Je kan vanuit verschillende hoeken creatieve foto’s te maken. Wist je bijvoorbeeld dat je het zwembad veel groter kan laten lijken door het op je buik te fotograferen? Al die verschillende foto’s van je onderwerp zijn daarnaast ook nog eens leuk voor in je fotoboek!

4. Heb oog voor detail

Fotografeer ook eens de kleine dingen die je tegenkomt op vakantie. Het parapluutje op je ijsje, een schelpje of die druppel aan de parasol. Close-ups geven leuke foto’s. Met de macrostand op je camera bekom je de meest prachtige close-ups.

5. Fotografeer met tegenlicht

Over het algemeen wordt fotograferen bij tegenlicht afgeraden. Je onderwerp wordt dan snel heel donker. Toch kan je heel veel leuke dingen doen met tegenlicht. Speel met het licht van de zon dat door de bomen of bloemen schijnt en creëer prachtige silhouetten bij ondergaande zon.

6. Fotografeer chronologisch

Je kunt lukraak plaatjes schieten, maar het is leuker om een verhaal te zien in je fotoboek. Maak een foto wanneer je de spullen in de auto gooit en of met een wegwerpkoffie in de rij staat voor het loket. En sluit de vakantie af met foto’s van de stapel post die op je deurmat ligt en de grote berg wasgoed. Zo word je fotoboek extra leuk om door te bladeren.

7. Fotografeer op thema

Je kunt op reis ook een fotothema kiezen. Je hebt dan als missie zoveel mogelijk straatnaambordjes, parasols, Fiats 500 of rare badslippers te fotograferen. Niet alleen een leuke bezigheid tijdens je vakantie, maar het staat ook heel artistiek als collage. Of ook een idee: ga voor één kleur. Alles wat geel is komt op de foto.

8. Scan er op los

Stadskaarten, bonnetjes van restaurants, het welkomsbriefje uit het hotel of de veren van een meeuw op het strand. Leg al deze voorwerpen onder de scanner en neem er foto’s van. Met dit soort extra beelden ademt jouw fotoboek een en al vakantie uit.

9. Maak foto’s gespreid over twee pagina’s

Foto’s gespreid over twee pagina’s komen nog krachtiger en grootser over. Denk aan landschappen en bergen, maar ook aan bruggen of stokbroodjes. Sommige camera’s hebben een knopje ‘panorama’, wat kan helpen een langgerekte foto te verkrijgen. Als je camera dat niet heeft, zorg dan zeker dat je ver genoeg van je voorwerp staat.

10. Creëer een cool fotoboek

Ga tijdens je vakantie eens op zoek naar beelden speciaal voor je fotoboek. Schrijf de bestemming van je vakantie in het zand. Trek foto’s van mooie muren of tegels. En maak naast een plaatje van de wandeling over de brug ook een close-up van jouw schoen op de railing van die brug. Denk creatief na over je mooiste vakantieboek ooit!