Welke is je visie op seksualiteit in Vlaanderen?

Kaat Bollen: “Hoewel ik de indruk heb dat de Vlamingen het wel goed doen, kom ik in mijn praktijk veel koppels tegen die zich afvragen of hun standjes wel spannend genoeg zijn en of ze wel voldoende seks hebben. Mijn raad? Bevrijd je van de sociale norm. Een keer per maand vanilleseks of elke dag met kettingen aan het plafond hangen is voor mij even goed, op voorwaarde dat jij en je partner zich daar goed bij voelen. Eigenlijk zou je resultaten van de seksenquêtes moeten overslagen en aan je partner vragen: vind jij het goed, schat?”

Welke trends merk je op in het Vlaamse sekslandschap, als dat al bestaat?

“Naar aanleiding van de erotische roman ‘Vijftig tinten grijs’ was BDSM – dat staat voor bondage, macht en pijn – erg populair. Natuurlijk kan ik alles wat de seksuele appetijt aanmoedigt alleen maar toejuichen, maar ik merk ook dat er vandaag plaats is voor tolerantie en een meer realistische kijk op seks. Dat komt bijvoorbeeld doordat ex-Miss België Joke van de Velde aan Q-Music vertelde dat ze al een jaar geen seks heeft gehad. Een bed staat niet altijd voor instant geilheid, soms dient dat ook gewoon om te slapen als je moe bent.”

Bestaan er nog taboes?

“Masturbatie bij vrouwen, aseksualiteit bij mannen en pedoseksualiteit. Vooral bij die laatste aandoening is bespreekbaarheid belangrijk. Mensen die goed begeleid worden en zich niet geïsoleerd voelen, doen minder domme dingen.”

Welk zijn de meest voorkomende problemen in je praktijk?

“Koppels met een verschillend libido. Nochtans is dat heel normaal. De grootste uitdaging schuilt in hoe je daar als koppel mee omgaat. Plan seks in of geef je partner 10 minuten tijd om je op te winden. Verder zie ik in de praktijk veel vrouwen met dyspareunie –  pijn bij het vrijen – en vaginisme, de extreme variant, waarbij de bekkenbodemspieren op slot gaan door de anticipatie op de pijn. Net zoals mannen met een erectiestoornis, komen deze vrouwen in een negatieve feedbacklus terecht. Het is mijn job om hen daaruit te halen.” 

Graag een woordje over je derde boek, ‘Met drie in bed’.

“Dat is een echt doe-boek waarin ik verscheidene seksuele thema’s aanpak. Een verschil in libido, vaginisme, erectiestoornissen, sleur en noem maar op. Elk hoofdstuk begint met een herkenbaar verhaal, gevolgd door een stukje theorie en – vooral – veel oefeningen. Geen standjes, maar vooral communicatieoefeningen.

Welke gouden tip heb je nog voor goede seks?

“Blijf je verwonderen, beschouw niets als vanzelfsprekend en investeer in de details. Kleine dingen zoals de juiste kamertemperatuur, weten dat je niet gestoord kunt worden, aandacht hebben voor elkaar en voor seks openstaan, vormen vaak een mooi groot geheel. “