Lize Feryn: “Het klinkt misschien gek, maar vooral ’s nachts vind ik Gent iets magisch hebben. In en rond het Patershol is het zalig om een avondwandeling te maken. Het is een rustige en vredige buurt aan het water, en toch midden in de stad. Je hebt er ook veel gezellige cafés en restaurants.”

“Ik ga heel graag eten in El Negocito, een Chileens restaurantje op de Brabantdam. De helft van de kaart hebben ze niet, en het bord met de suggesties is ook altijd half doorstreept. Maar wat ze serveren, is superlekker. En de kok loopt altijd fluitend door het restaurant.”

“Winkelen doe ik bij Avalon, een Gentse shop met juwelen, kleine beeldjes en geschenken. Een heerlijke plek om rond te snuisteren tussen al die hebbedingen.”

“In de Overpoort, de straat met alle studentencafés, zal je me niet snel vinden. Uitgaan doe ik in kleine Gentse clubs zoals Club 69 of de Video, en natuurlijk ook de bekende Charlatan. Daar komt een heel gemengd publiek over de vloer: iedereen is altijd welkom in de Charlatan. Terwijl je in de Overpoort als veertigplusser niet meer hoeft te komen ...

Een avondje Gent ziet er zo uit: we gaan eerst iets drinken in een cocktailbar – The Drifter in het Patershol is een aanrader – en dan zien we wel waar we belanden. Soms installeren we ons gewoon met een flesje wijn aan de Ferdinand Lousbergskaai, in de buurt van waar ik woon. Je kan er de trappen naar beneden nemen tot aan het water.”

“De Wasbar is ook een fijne plek om heen te gaan. Het concept alleen al vind ik de max: in een gezellige bar je was kunnen doen. Ik denk niet langer: ‘Oh nee, ik moet mijn was nog insteken!’, maar wel: ‘Yes, ik kan een cocktail gaan drinken!’ (lacht) Of hoe een huishoudelijke taak opeens leuk kan worden.”

“Als ik in een culturele bui ben, ga ik naar een theatervoorstelling van NTGent, het stadstheater aan het Sint-Baafsplein. Ook de Minard is een aanrader: een prachtig theaterzaaltje in de buurt van de Vooruit, compleet met bladgoud en rode fluwelen zetels.

De Minard grenst aan de Marimain, een theatercafé waar ze superlekkere roomer serveren: een typisch Gents drankje op basis van vlierbloesem. Aan de overkant van de straat heb je de OR, een espressobar waar je uitstekende koffie kan drinken. Iets verderop ligt de Pain Perdu, waar ik in de zomer weleens ga lunchen in de bloementuin. Een mooi stukje groen in de stad.”

“Als ik buitenlandse toeristen één parel mag aanraden, dan zijn het wel de Gentse Feesten. Dat een volledige stad tien dagen verandert in een groot openluchtfestival, is uniek in de wereld. Je kan tijdens de Feesten op verschillende pleinen naar allerlei soorten muziek gaan luisteren, en je ontmoet er elk jaar weer nieuwe mensen. Een vaste waarde in de zomer!”