Mijn ideale zomerdag ziet er zo uit: ‘s middags op een zonnig terrasje belanden en er om twaalf uur ’s nachts nog altijd zitten, zonder enig besef van tijd. Geïmproviseerd genieten, dat is hoe ik de zomer zie. Ik beslis bijvoorbeeld altijd redelijk laat of ik nog op vakantie vertrek. Misschien stap ik wel in de auto en rijd ik naar Frankrijk of Italië. Er ligt altijd een tent en slaapzak klaar in mijn wagen, dat vind ik wel een leuke gedachte. En bij mooi weer blijf ik gewoon in België. Als de zon schijnt in mijn woonplaats Lier, lijkt het wel alsof je op vakantie bent in een mooi Italiaans stadje.

Magische plek

Veel mensen nemen gas terug in de zomer, maar mijn werkagenda is goed gevuld. Zo ga ik een dagelijkse quiz presenteren op Eén, gemaakt door het productiehuis van Tom Lenaerts. Vijf kandidaten spelen de hele week tegen elkaar, van maandag tot vrijdag. Eerst dacht ik: ‘Een quiz, ik?’ Maar de testen vielen zo goed mee, dat ik heb toegehapt. En de ploeg van Panenka is erg fijn om de julimaand mee door te brengen (lacht). Tussendoor hou ik halt op de Gentse Feesten met mijn theatershow ‘Nee, het was gisteren ook al laat’.

Het Rivierenhof in Deurne is na Nieuw-Zeeland de meest magische plek op aarde

Bij elke zaaltournee probeer ik ook een openluchtvoorstelling te doen in het Rivierenhof in Deurne. Dat is na Nieuw-Zeeland de meest magische plek op aarde. Optreden op dat prachtige podium in het groen, terwijl voor je neus de zon ondergaat: daar kunnen weinig dingen aan tippen. Het publiek zit er in een soort van arena, wat voor een bijzonder effect zorgt. Je keert er bijna terug naar de roots van het Griekse theater.

Festivalcircuit

Met Dixobar Galaxie staan we toch weer op enkele festivals, van Boerenrock tot de Beleuvenissen. Plaatjes draaien is de beste vakantie die er is, ook al ben ik dan ‘officieel’ aan het werk. En festivals maken een onlosmakelijk deel van de Belgische zomer uit. Ik vind het altijd leuk om terug te keren naar een festival waar we al eens hebben gedraaid. Ik ken het festivalcircuit in ons land intussen door en door (lacht).

In het verleden heb ik vaak festivals gepresenteerd, maar dat zit er dit jaar niet in. Ik ga wel proberen om als toeschouwer een paar festivals mee te pikken. Rock Werchter staat zeker op mijn lijstje. Meer dan tien jaar hebben we met Discobar Galaxie elke dag op Werchter gedraaid, en nu hebben we eindelijk zelf de tijd om naar groepen te gaan kijken. Ik heb gemerkt hoe leuk het kan zijn om met een plannetje van podium naar podium te gaan. Nog zo’n topper is het gratis festival Genk On Stage, eind juni. Old school hiphoplegendes zoals De La Soul en KRS-One die naar Genk afzakken, stel je voor! Dat wil ik zeker niet missen.

Legoland

Begin augustus wordt het wat rustiger. Ik ga dan een weekje op vakantie met mijn twee zoontjes Otto en Finn (allebei 8). Ze mochten zelf hun bestemming kiezen, en de winnaar was Legoland in Denemarken. Mijn zonen zijn enorme fan van Lego. Op woensdagavond moet ik twee uur op mijn knieën door het huis kruipen om alle Legoblokjes op te ruimen (lacht). Maar zoals ik al zei: in de zomer plan ik nooit te veel dingen op voorhand. Het is vooral een seizoen van ‘alles mag en niks moet’. Onze verre reis doen we dan ook altijd in de paasvakantie. Dit jaar ben ik met Otto en Finn naar de Dominicaanse Republiek geweest: een week aan het strand liggen, maar ook uitstapjes doen en gaan zeilen. Héérlijk. Vakantie betekent voor mij: uitrusten en tegelijk nieuwe dingen ontdekken.

Extra einde

De zomer is een fantastisch seizoen, maar de nazomer in september wordt hoe langer hoe meer mijn favoriet. In de maand tussen de zomer en de herfst hangt er echt iets in de lucht. Ik ben een fervente New York-ganger, en daar zijn de Indian Summers geweldig. De laatste jaren heb je ook bij ons zo’n zinderende nazomer, al weet ik niet of dat klimaatgewijs wel een goede zaak is.

De nieuwe tourdata van Adriaan zijn op www.adriaanvandenhoof.be te vinden.