Vooruitblik op het EK 2016

We mogen als Belgen terecht fier zijn dat we deze zomer deelnemen aan het EK 2016 in Frankrijk, en dat dan nog als een van dé favorieten. De laatste keer dat ons nationale elftal deelnam aan het EK was in 2000, toen we dat samen met Nederland organiseerden en dus rechtstreeks waren geplaatst.

De kwalificaties verliepen alvast vrij vlot, maar dat wil niets zeggen over het EK zelf. Onze Rode Duivels hebben immers een zware poule geloot. Tegen Italië wonnen we eerder nog een vriendschappelijke wedstrijd, maar toen ontbrakenbij hen wel enkele belangrijke kernspelers. Bij Zweden is vooral Ibrahimović een te verschalken pion. Een derde tegenstander is het leuke Ierland, dat over een collectief sterk team beschikt. Een van mijn beste vrienden is een Ier, dus ik kijk er zeker naar uit om samen met hem die wedstrijd te bekijken.

Toch ben ik van mening dat we positief moeten denken. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het is zeker wel haalbaar. Hoever onze Rode Duivels zullen geraken, zal ook afhangen van wie ze verder nog op hun weg tegenkomen. De halve finale moet toch alleszins het minimumdoel zijn. Onze bondscoach heeft alvast genoeg intrinsieke kwaliteiten ter beschikking. Nog nooit hadden we in België zo’n talentvol team. Nu is het enkel nog hopen dat het op tijd goed komt met de momenteel geblesseerde spelers.

Tous ensemble!

We zijn dus absoluut terecht trots op ons nationale elftal. In heel Europa en zelfs bijna wereldwijd kent men onze Belgische spelers omdat ze haast allemaal bij de grootste voetbalteams ter wereld spelen. Bovendien gaat het niet enkel over hun individuele talenten, maar ook om hoe ze samen als team sterk staan.

In het verleden waren wij Belgen vaak nogal pessimistisch over onze Rode Duivels, maar nu is daar nog maar weinig reden voor. Het is frappant hoe het op enkele jaren helemaal kan keren. Bij de Belgische Voetbalbond zal men wel al langer hebben doorgehad dat er een uitzonderlijke lichting zat aan te komen. Hier heeft men zowel organisatorisch als op het vlak van marketing en communicatie zeer sterk op ingespeeld. Nog nooit leefde het voetbal zo hard.

Dit succes heeft zonder enige overdrijving ook een uitstraling over het hele land en onze samenleving. Voetbal brengt mensen samen, maakt mensen fier op hun land, het genereert eenheid en een collectief gevoel. Tous ensemble, zoals ze zeggen! Bovendien krijgen veel jongeren nu weer zin om te gaan sporten door naar hun grote voorbeelden te kijken.

België: veel om trots op te zijn

Uiteraard zijn onze Rode Duivels niet het enige waar wij Belgen fier op mogen zijn. We hebben de beste frieten en chocolade in de hele wereld en ook geografisch hebben we een heel leuk land. We zijn het centrum van Europa en beschikken over zowat alles wat je kan hebben: een kust, economisch bloeiende en toeristisch aantrekkelijke steden, de kempen, heuvellandschappen, veel cultureel erfgoed, enz. Ook de Belgische mode doet het zeer goed in het buitenland!

Verder mogen we zeker nog wat meer fier zijn op onze Belgische voedingssector. Door allen bewust meer Belgische producten te kopen, kunnen we onze lokale boeren en de kleinhandel nog meer stimuleren en kansen geven. De kwaliteit van deze producten is vaak superieur, ze moeten immers voldoen aan erg strenge kwaliteits- en duurzaamheidseisen. Laten we dus met z’n allen niet te erg focussen op enkele negatieve gebeurtenissen. We mogen oprecht fier zijn op al onze sterke punten en moeten hier ook mee naar buiten komen.