Laat de boodschap vallen dat je weer toe bent aan een relatie en dat je in bent voor een blind date”, opent relatietherapeute Mieke Mievis.

“Daarnaast raad ik ook altijd aan om genoeg tijd te nemen na een afgesprongen relatie. Sommige mensen ‘springen’ van de ene date in de andere. Daarbij wordt het ene lief nog wel eens gebruikt als ‘overzetboot’ naar een volgend lief. Op den duur kom je met jezelf emotioneel in de knoop door op al te korte tijd steeds maar weer een nieuwe relatie te willen beginnen.”

Wees eerlijk met jezelf

“Als we op zoek gaan naar een partner mogen we vooral onszelf niet verliezen. Om toch in de smaak te vallen bij een ander durven we wel eens een loopje te nemen met de werkelijkheid. Als je bijvoorbeeld niet sportief bent en je date is toevallig wel iemand die wekelijks vier keer gaat joggen, dan moet je jezelf geen sportief imago aanmeten want op termijn werkt dit funest. Eerlijk zijn met jezelf is de boodschap.”

Snel in contact met gelijkgezinden

“Wanneer het netwerk van vrienden niet volstaat om een nieuwe relatie te vinden, dan hoef je nog niet te wanhopen. De ‘datingmarkt’ bloeit immers als nooit tevoren: van single-partys tot relatiebureaus, on-linedaten, enz…. Vooral het on-line daten zorgde voor een andere dimensie in de manier waarop we een nieuwe relatie zoeken. In de eerste plaats kan je veilig achter je PC contacten leggen, de anonimiteit is gewaarborgd. De ‘visvijver’ is sowieso enorm groot. On-line daten heeft bovendien als voordeel dat we snel en gericht met gelijkgezinden in contact komen. Georganiseerd daten kost geld en drijft het tempo op waardoor emoties – verliefd of afgewezen – ook snel gaan. Hou daar rekening mee.”

Afgaan op je buikgevoel

“Jongeren stellen zich doorgaans flexibeler op bij een date, wie ouder is zit  vaak al in een vast stramien of is gebonden aan bepaalde verplichtingen. Hoe dan ook: mijn advies is toch om af te gaan op je buikgevoel. Als de relatie goed aanvoelt, dan moet je er echt voor gaan. Van te snel opgeven, kan je alleen maar spijt krijgen.”