Volgens Nele Grauwen, gynaecologe op de site St-Elisabeth (Ukkel) van de Europa Ziekenhuizen, heeft bijna 1 op de 5 vrouwen last van urineverlies. Hoog tijd dus dat het probleem meer aandacht krijgt.
 

Urineverlies is niet echt een topic waar vaak over gesproken wordt. Onterecht volgens u?

“Ongewild urineverlies is een taboe in onze maatschappij. Nochtans komt het vaak voor. Maar liefst 5 tot 20% van de vrouwen kampt ermee. Dat is niet alleen erg vervelend, het creëert ook sociale beperkingen. Sommige vrouwen zijn namelijk bang voor een ongelukje of geurhinder. Dat is sociaal belastend. Ze durven dan bijvoorbeeld niet meer met de kindjes op de trampoline of schrappen de wekelijkse joggingafspraak met de vriendinnen. Een klein verbandje zoals een inlegkruisje wordt nog als normaal beschouwd, maar als men pamperbroekjes moet dragen, wordt het een taboe.”
 

Hoe moeten we dan omgaan met die problematiek?

“Het is belangrijk dat erover gesproken wordt. Er kan namelijk veel aan gedaan worden. Je hebt verschillende types van urineverlies. Enerzijds hebben we stressincontinentie, waarbij de sluitspier niet langer voldoende sluit en je urine verliest als er druk op de blaas komt, zoals bij hoesten, bukken, springen, enz."


Ongewild urineverlies is een taboe, maar het is belangrijk dat erover gesproken wordt. Er bestaan namelijk heel wat oplossingen.
 

"Een eerste stap in de behandeling is bekkenbodemkinesitherapie. Helpt dat onvoldoende, dan kan er een kleine heelkundige ingreep verricht worden. Hierbij wordt er een bandje onder de plasbuis geplaatst en kan er met succesratio’s van 85 tot 90% nadien weer onbezorgd gelachen of gesport worden. Daarnaast hebben we een vorm van aandrangincontinentie, waarbij de klacht luidt niet te kunnen ophouden. Meestal is er dan sprake van een overactieve blaas. De nodige medicijnen kunnen dan vaak soelaas brengen.”
 

Komen deze problemen vooral voor bij oudere vrouwen?

“Neen, het is eigenlijk een probleem dat losstaat van de leeftijd. Leeftijd speelt mee, maar verzwakking van de bekkenbodem - bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap - is ook een cruciaal gegeven. Daarom raad ik alle zwangere vrouwen aan om na de bevalling enkele sessies bij de kinesist in te plannen.”
 

Welke rol speelt de bekkenbodem eigenlijk in het menselijk lichaam?

“De bekkenbodem heeft een belangrijke steunfunctie. Hij ondersteunt alle organen van de buik en zorgt voor de afsluitmechanismen van de blaas en de darmen. De bekkenbodem heeft ook een seksuele functie en zorgt mee voor een goede lichaamshouding. Mensen moeten zich op de eerste plaats bewust worden van hun bekkenbodemspieren, want velen gebruiken ze niet correct. Als je ze herkent, kun je ze in goede vorm houden. Werk aan de winkel dus!