We hebben de Body Mass Index, de saxofoon en de eerste wereldkaart gelanceerd, de Gilles de Binche, de smurfen en Rubens. Op het eerste gezicht hebben ze weinig met elkaar gemeen, behalve één ding: ze hebben elk op hun manier ons land op de kaart gezet. Creativiteit en lef hebben België bekend en trots gemaakt.

 

Baanbrekend
 

We zijn een land van doeners en we stralen vertrouwen uit. Dat hoor ik elke keer opnieuw wanneer ik buitenlandse collega’s ontmoet. Als incubator van het ‘world wide web’, de biotechnologie, de anticonceptiepil of de elektrische tram zijn we baanbrekend en visionair. En dat kan geen toeval zijn. België is een kruispunt van Europese culturen en talen, een permanente bron van rijkdom. Niemand kan ontkennen dat we grote geografische, culturele en wetenschappelijk troeven hebben. Daarnaast levert de strategische ligging van ons land een natuurlijk voordeel op. Tel daarbij ook nog eens de uitstraling van Brussel als Europese hoofdstad en als gaststad van de NAVO, en je krijgt een natuurlijke zegen die ons een permanente voorsprong oplevert.

 

Start-ups
 

Ook onze universiteiten staan aan de top. Kijk naar hun spin-offs of naar de puike resultaten op het vlak van onderzoek en ontwikkeling. Onze steden zijn niet alleen historische parels, ze scoren ook op creatief en technologisch vlak in het buitenland. De start-upscene in Brussel, Luik, Antwerpen of Gent is performanter en duurzamer dan die in vele andere landen. Onze concurrentiescore gaat nu al enkele jaren omhoog. Ons land stijgt in ‘The Global Competitiveness Report’ door onze uitstekende gezondheidszorg, het onderwijs- en opleidingssysteem en de hoge mate van technologische ontwikkeling. En opnieuw is dat geen toeval.

 

Kritisch
 

De boutade wil dat je pas chauvinist wordt als je ver weg bent van huis. Je wordt zogezegd patriottistisch vanuit een zekere heimwee. Zo simpel is het niet. Fierheid en trots hangen nauw samen met een collectief belang. Dat belang komt ook voort uit ons gevoel van solidariteit en vooral onze drang naar kwaliteit en productiviteit. We zijn zelden helemaal tevreden en nooit zelfvoldaan. We staan zelfs eerder kritisch tegenover onze eigen prestaties. Het moet beter. En als het kan, liefst zo snel mogelijk. En dus is het opnieuw geen toeval dat we een pionier zijn op het vlak van precisie. Onze knowhow op het vlak van nanotechnologie en 3D-printen is daar het beste bewijs van.

 

Mooie exportcijfers
 

En toch zit bescheidenheid duidelijk in onze genen. Dat is soms lastig in een geglobaliseerde wereld waar iedereen zijn troeven in de etalage zet. Nochtans hebben we genoeg aantrekkingskracht en flexibiliteit om internationale investeerders aan te trekken. Onze exportcijfers spreken voor zich. Het is ook de enige weg vooruit. We zijn de tweede grootste uitvoerder van vaccins en geneesmiddelen in Europa. Dat is opnieuw geen toeval. De Belgische farmasector zet de toon omdat ze blijft vernieuwen en uitdagen. Het is die ondernemingsgeest die ervoor zorgt dat we boven het maaiveld uitsteken.


Collectief belang


Vrijhandel en onze open economie hebben ons veel welvaart gegeven maar we mogen niet te lang stilstaan bij onze successen. Wat goed is kan inderdaad altijd beter. En in commerciële relaties is het streven naar vooruitgang altijd van belang. Daarom moeten we blijven passie en enthousiasme steken in het uitbreiden van onze handelspartners. Opduikend protectionistisch denken mag ons niet verlammen. Integendeel. Meer dan ooit moeten we dat collectieve belang als onze ultieme sterkte zien. En ja, dat mag met de nodige fierheid!