Door die overvloed aan zomeractiviteiten heerst er bij veel mensen een ‘fear of missing out’. Hier probeer ik niet aan mee te doen. Een ideale zomer voor mij is optimaal genieten en voldoende rust. De zomer is de leukste tijd van het jaar. De zon schijnt en iedereen zijn energie zit goed.

Je staat vrolijker op, je komt meer buiten, alles gebeurt spontaner. Eigenlijk begint het al in de lente, op de eerste dag dat de rokjes van onder het stof gehaald worden en terug hun intrede doen in het straatbeeld. In de stad kondigen de eerste terrasjes de start aan van een seizoen vol feesten, zomerbars en festivals. Ook de eerste bbq’s worden gepland. Zomer betekent voor mij gezellig in het zonnetje met vrienden en familie eten en drinken en vooral lachen en plezier maken.

Trekvogel

Reizen staat ook op mijn agenda. Door mijn job ben ik vaak in het buitenland, maar ik hou er eveneens van om erop uit te trekken met mijn familie. Een vaste bestemming is het kleine Zuid-Franse dorpje Salernes. Mijn mama en grootouders wonen daar en het is er heerlijk vertoeven. Met mijn vriend Adriaan en de kindjes zal de reis van deze zomer zich waarschijnlijk ergens in Europa afspelen. Tot slot wil ik ook Londen nog eens bezoeken. Ik heb er gestudeerd en er wonen nog steeds vriendinnen van me waar ik van tijd tot tijd mee probeer af te spreken.

Het geweldige aan België is dat je niet eens lang hoeft te reizen voor je een ‘exotische’ bestemming bereikt en je even aan je dagelijkse comfortzone kan ontsnappen. Wanneer ik in LA woonde en twee uur rondreed, zat ik nog steeds in LA. Vanuit België ben je op een paar uur in Londen, Parijs, noem maar op.

Genieten van het moment

Wanneer ik reis, vind ik het geweldig om inspiratie op te zoeken. Laat het moment je overkomen. Ik ben niet de persoon die meteen ijverig aan de slag gaat met het fototoestel. Je moet echt kijken en je laten prikkelen door je omgeving. Ik ga op reis om indrukken op te doen. Als ik dan toch een souvenir meebreng, is dit meestal een telefoonnummer van een nieuwe kennis. Ik vind het geweldig om nieuwe mensen te ontmoeten. Dankzij sociale media is het heel gemakkelijk om achteraf contact te houden. En dit doe ik ook. Niet zo lang geleden heb ik verscheidene van zulke kennissen bijeengebracht. Hoewel zij elkaar niet kenden, werd het een onvergetelijke avond.

Zomer dichtbij huis

Maar je moet geen verre reizen maken om volop van de zomer te genieten. Als je er even tussenuit wilt, vind je bijvoorbeeld in de Ardennen de nodige rust. Maar ook voor de sportievelingen heeft deze streek heel wat te bieden. Je kan er wandelen, mountainbiken, klimmen of natuurparken bezoeken. Ik woon in Antwerpen en daar is voldoende te beleven om een zomer te vullen. Tijdens de Zomer van Antwerpen kan je genieten van theater en muziek of je kan op de kaai een film meepikken.

Geniet van je buurt: het warme weer brengt terrasjes, zomerbars en pleintjes met muzikanten met zich mee. Ik zet elk jaar het seizoen in met Couleur Café, al ben ik geen grote festivalganger. Ook Jazz Middelheim is een echte aanrader. De zomer hoeft niet moeilijk te zijn: op bezoek gaan bij mijn broer en zus of gaan eten met vrienden vind ik misschien nog het leukste van allemaal. En als het me even te druk wordt, vind je me met een boek in de tuin of op een terrasje, lekker ontspannen.