Tip 1

Zorg ervoor dat je huis bewoond lijkt wanneer je met vakantie vertrekt. Laat een kopje op tafel staan en zet wat afwas op het aanrecht. Vraag aan je buren om af en toe het gras te maaien en de rolluiken op en neer te laten. Pols ook eens of ze hun (tweede) auto op jouw oprit willen parkeren.

Tip 2

Een volle brievenbus is een lokkertje voor dieven. Via de dienst Mutapost Holiday van bpost kan je je brieven laten bewaren in het postkantoor of doorzenden naar een ander adres.

Tip 3

Eén brandend lampje kan inbrekers al wegjagen. Werk met tijdschakelaars op je verlichting en stel ze in als het donker wordt. Niet allemaal tegelijk, maar met enkele minuten verschil.

Tip 4

Vraag gratis vakantietoezicht aan bij de politie op www.police-on-web.be. De politie zal wat vaker langs je woning patrouilleren als jij van huis bent. Je kan ook altijd gratis beroep doen op de diensten van een diefstalpreventieadviseur. Deze lokale agent of gemeente-ambtenaar checkt jouw woning op zwakke plekken.

Tip 5

Een alarminstallatie heeft een groot afschrikeffect. Zorg wel dat het op de correcte manier geplaatst wordt, zodat dieven het niet in een handomdraai kunnen uitschakelen. Is jouw alarmsysteem aangesloten op een meldkamer? Verwittig je alarmcentrale dan over je langere afwezigheid.

Tip 6

De achterkant van de woning is het meest gevoelig voor inbrekers. Investeer in stevige sloten, grendels en beveiligd glas. Een stok achter het schuifraam is niet genoeg - daarmee houd je geen professionals tegen.

Tip 7

Een inbreker blijft slechts drie tot vijf minuten proberen om binnen te geraken. Je mag het hem dus vooral niet makkelijk maken. Laat geen ladders of tuingereedschap buiten staan!

Tip 8

Als het warm is, willen mensen hun huis graag verluchten. Een toiletraampje op kiepstand, dat kan toch geen kwaad? Voor behendige inbrekers is het nochtans een open invitatie om binnen te komen. Controleer de beveiliging van alle toegangen, ook keldergaten, dakvensters en roosters.

Tip 9

Onderhoud goede contacten met je buren. Laat je haag niet hoger dan anderhalve meter groeien, zo kunnen zij makkelijker een oogje in het zeil houden.

Tip 10

Schuif geen reservesleutel onder de deurmat voor familieleden of buren. Inbrekers kennen elk mogelijk verstopplekje en hebben de sleutel vaak in een wip gevonden. Dan is er sprake van insluiping en niet van inbraak, waardoor verzekeraars minder happig zijn om te vergoeden.