De Belg gaat nog steeds het liefst op vakantie naar Spanje of Frankrijk. Niets nieuws onder de zon. Wel gaan we anders reizen. We willen niet meer alle toeristische klassiekers overlopen, maar wel door de inwoners opgenomen worden in de couleur locale. Daarom blijven sommige mensen er ook gewoon doorwerken: om te voelen hoe het is om op die plaats te wonen. Over werken gesproken: een tendens onder jongeren is dat zij gelukkig worden van actief bezig zijn. Vanuit een wij-gevoel willen ze fundamenteel kunnen bijdragen tot de maatschappij. Zo zie je dat vrijwilligerswerk in het buitenland geen uitzondering is. Of stages en opleidingen. Ze doen reiservaring op, het draagt bij tot hun persoonlijke ontwikkeling en/of ze kunnen een rol van betekenis spelen voor de maatschappij.

Kanovaren in de Ardennen

Een andere trend is dat we ook vaker gaan reizen, maar dan voor kortere periodes. Onze eigenste kust en Ardennen lenen zich dan ook perfect tot weekendjes weg. Wist je dat familie een belangrijke plaats heeft ingenomen in het leven van jongeren? Hun meest memorabele momenten spelen zich naar eigen zeggen af tijdens familievakanties. Ze geven ook aan meer nood te hebben aan kleinere en intieme locaties waar ze op hun gemak kunnen zitten, eerder dan de grote, drukke festivals. De combinatie daarvan vind je volgens mij in een kano. Daar zit je met je gezin op een kleine plaats en je geniet van de rust. Waar kan dat het best dan op de Semois of een andere kronkelende rivieren in de Ardennen? Ik heb het zelf ook al gedaan met mijn gezin en ik vind kanovaren een aanrader. Mijn reis gaat dit jaar naar de Costa Brava, niet ver van Barcelona, waar ze trouwens de beste ijsjes ter wereld hebben.

Samen eten

Over eten weten wij Belgen natuurlijk alles af. In de zomer doen we dat dan ook maar al te graag buiten. En samen. Het initiatief van de ‘Gentse leefstraten’ is daar een voorbeeld van om meer ruimte te creëren voor ontmoeting en samenleven. Zo is ook onze straat afgezet en gevuld met een groen tapijt, roze picknicktafels en een houten bar. Die bar heb ik mee in elkaar getimmerd. Sowieso ben ik op feestjes vaak diegenen die voor de drank zorgt. Een van mijn favoriete aperitieven is Old Fashioned, een cocktail met whisky en Angostura bitters. Of een gin-tonic. Maar met een fris pintje ben ik ook al heel tevreden.